Can Pericus de Banyoles guanya el premi al Millor Caneló 2025

El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans reconeix la seva qualitat i l’elaboració artesanal

La Xarcuteria i Carnisseria Can Pericus de Banyoles (Pla de l'Estany) ha estat guardonada amb el primer premi al Millor Caneló 2025, en el concurs organitzat pel Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines, amb el suport del segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. El certamen es va celebrar en el marc de la 63a Fira de Mostres de Girona, i va reconèixer la qualitat artesanal, la textura i el sabor tradicional dels canelons elaborats per l’establiment banyolí.

El jurat, format per professionals de la gastronomia i especialistes del sector carni, va distingir Can Pericus per la seva fidelitat a la recepta tradicional —canelons de carn amb beixamel i formatge, posteriorment gratinats— i per la qualitat dels ingredients utilitzats. El premi va ser recollit per Pere Roca i Kimi Turró, acompanyats per les cuineres Irene Casademont i Janeth Reina, responsables de l’elaboració del plat. L’acte va estar conduït pel cuiner Pep Nogué.

El segon premi va recaure en Nadal Artesans, de Sarrià de Ter, mentre que la Carnisseria Cal Xevi, del barri de Sant Narcís de Girona, va obtenir la menció especial del jurat.

Aquest és el segon reconeixement consecutiu per a Can Pericus, que el passat mes d’octubre ja va rebre el Premi Nacional a l’Establiment Centenari per part de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement als més de 125 anys d’història.

El propietari actual, David Roca, va destacar que “ens fa especial il·lusió que se’ns hagi premiat pels nostres canelons, una recepta de tota la vida que fa més de 40 anys que elaborem. És un veritable orgull per a nosaltres i un reconeixement a la feina i la passió de tot l’equip”.

Can Pericus, fundat l’any 1899 per Pere Roca i Curet, ha esdevingut un referent gastronòmic a Banyoles i al Pla de l’Estany, mantenint viu l’ofici de carnisser i xarcuter artesanal al llarg de quatre generacions. Actualment, combina la seva activitat tradicional amb el restaurant-gastrobar Can Pericus, situat al costat de la botiga de la Vila Olímpica, que celebra enguany el seu desè aniversari.