697 trucades per violència masclista entre gener i novembre de 2020 a les comarques de Girona

Gairebé la meitat de les trucades s'han fet des del Gironès

El telèfon 900 900 120 d'atenció contra la violència masclista ha rebut pràcticament 700 trucades a les comarques gironines entre els mesos de gener i novembre del 2020. Aquest any, a més, la pandèmia ha agreujat els casos de violència masclista.

Durant el confinament, a tot Catalunya es va incrementar un 88% el nombre d'atencions a les víctimes. En el cas de la demarcació de Girona, entre l'11 de març i el 5 de maig es van registrar el 6% de totes les trucades que el servei va rebre. Si es compara amb les dades que hi havia en el mateix període del 2019, hi ha una lleugera tendència a l'alça.

Sobre el perfil de les dones, la majoria tenen entre 31 i 40 anys (un 40,6%). Per altra banda, un 45,86% de les dones ateses tenen fills menors d'edat que conviuen en el nucli familiar.

La gran majoria de les dones que han trucat ha estat per denunciar violència que han patit per part de la seva parella o exparella (un 92,97%). En segon lloc, un 3,87% de les dones que van atendre era per haver patit violència en l'àmbit sociocomunitari. Un 3,01% dels casos han estat víctimes de violència en l'àmbit familiar i, per últim, un 0,14% han denunciat violència en l'àmbit laboral.

Sobre el tipus de violència que han patit, el 95,96% eren dones víctimes de violència masclista psicològica. Tot i així, en el 35,16% dels casos també hi havia violència física. En menor mesura (un 4,16% de les trucades), les dones també havien patit abusos sexuals i per últim el 8,18% hi havia violència econòmica.

Per territoris, gairebé la meitat de les trucades que es van fer són del Gironès (un 46,8%). En segon lloc hi ha la Selva amb un 19,5%, seguit per l'Alt Empordà (10,8%), ek Baix Empordà (4,6%), la Garrotxa (4,6%), el Ripollès (2,4%) i el Pla de l'Estany (1,4%).

Sobre els matrimonis forçats, el fet de passar més temps a casa no ha comportat una pressió més gran de les famílies cap a les noies a casar-se sinó una rebaixa d’aquesta pressió i de la preocupació de les mares. A més a més, a l'estiu que és quan van de vacances als països d'origen i es poden formalitzar compromisos, la majoria de famílies de les joves no han viatjat per les dificultats per viatjar i sobretot per por a la covid-19. Respecte a la mutilació genital femenina, la reducció dels viatges també hi ha influït i ha comportat que la casuística hagi estat adormida.