Guanyem Girona denuncia ''problemes i manca de claredat'' en el desplegament dels contenidors intel·ligents

Alguns veïns asseguren que la recollida no es fa quan toca

Guanyem Girona assegura haver recollit els dubtes i inquietuds dels comerciants i veïns sobre els nous contenidors intel·ligents que s’han instal·lat a l’Eixample i al Mercadal. En una visita al Mercat del Lleó aquest dijous, la regidora Laia Pèlach i el regidor Pere Albertí han parlat amb usuaris d’aquest nou sistema de recollida de residus, qui els hi ha fet arribar qüestions que necessiten millorar.

Per a Pèlach un dels problemes més greus és que els imants distribuïts entre els usuaris i on hi figura el calendari setmanal de recollida selectiva no coincideix amb la fracció que pertoca aquell dia. “A un lloc hi diu que el dimarts toca vidre i a l’altre que és dia d’orgànic, rebuig i envasos”, ha explicat. “El sistema ja és prou estricte i confús com per a sobre haver d’esbrinar quin és el dia correcte”, ha afegit.

Segons Guanyem, una queixa comuna entre veïns i comerciants és “la poca claredat” de l’Ajuntament davant els dubtes que van sorgint. “Si bé és cert que s’ha desplegat un equip que informa sobre les novetat i hi ha un FAQs disponible al web, ens trobem que hi ha molts casos específics que no estan ben resolts”, ha assenyalat Pèlach. La regidora de la formació municipalista ha subratllat que una “comunicació clara, eficient i proactiva és clau per aconseguir que la gent recicli”.

Una preocupació comuna entre els comerciants i usuaris amb qui ha pogut parlar la formació municipalista és la gestió dels residus que en farà la gent gran. “L’Eixample és un barri amb una població força envellida i aquest canvi ha generat molts problemes”, ha dit Pèlach, que ha demanat que l’Ajuntament faci un acompanyament més proper de la gent gran en el procés.

Des de Guanyem han avisat que d’altres usuaris també alerten que l’horari de recollida d’escombraries no és òptim per al reciclatge. Alguns veïns han denunciat que en ocasions el camió passa a recollir les escombraries del dia anterior a mig matí, hores després que la gent hagi començat a llençar-hi la brossa d’aquell dia, provocant que es barregin dues fraccions.

Comerciants de la zona també s’han mostrat disconformes amb el material subministrat per l’Ajuntament. Pèlach ha explicat que hi ha comerços que generen molta matèria orgànica i que no en fan prou amb un sol cubell i que ni tan sols se’ls hi ha facilitat un recipient per col·locar-hi el plàstic i paper que generen. “Caldria fer arribar el material necessari a cada comerç perquè sinó, a l’hora de tancar les voreres s’omplen de residus”, ha explicat la regidora. Així mateix, des de Guanyem avisen que alguns comerciants es mostren preocupats perquè alguns veïns deixen la brossa davant dels seus negocis. “Si això no es resol aviat això podria generar conflictes més endavant. Cal que l’Ajuntament trobi una solució perquè el procés de reciclatge sigui el correcte”.

També s’han trobat casos on les targetes no obren el contenidor o la mateixa recollida de la targeta, que concentra molts usuaris a la mateixa hora al mercat del Lleó.

Més enllà de les problemàtiques generals, des de Guanyem Girona qüestionen la idoneïtat d’un projecte que ha costat prop de 300.000€. “Ens genera dubtes que la prioritat del consistori sigui tirar endavant un sistema amb un cost tan elevat en recursos econòmics i humans quan l’estat de la neteja a la majoria de barris és molt deficient”, ha apuntat Pèlach. “Les prioritats del govern municipal desatenen una altra vegada les necessitats reals de la majoria de gironines i gironins”, ha reblat.

“Deures pendents”

D’altra banda, el regidor Pere Albertí ha assenyalat que l’Ajuntament de Girona té deures pendents, “sobretot en el foment de la reducció de residus”. “De les tres Rs a Girona tenim una mica oblidades les de reduir i reutilitzar”, ha explicat el representant gironí. “El món ecologista cada vegada posa més èmfasi en la necessitat de generar menys residus i potenciar envasos que permetin més d’un sol ús”.

Albertí ha recordat que fa més d’un any que el plenari municipal va aprovar una moció de Guanyem on es definien algunes línies a seguir en aquest sentit, especialment en la reducció d’envasos de plàstic als comerços i mercats locals, però que a dia d’avui el govern gironí no ha fet cap gestió perquè això sigui una realitat. “Fomentar els envasos reutilitzables és una demanda ciutadana i també dels comerciants cada vegada més habitual. Treballem-hi el més aviat possible”, ha sentenciat Albertí.