La Jonquera, sense llum i funcionant amb grups electrògens a causa de la nevada

Aquest matí s'ha treballat per retirar els vehicles que bloquejaven la carretera

  • Només estan obertes les botigues que tenen grups electrògens © ACN
    Només estan obertes les botigues que tenen grups electrògens © ACN
  • Un dels problemes per reobrir les carreteres és treure els cotxes i camions atrapats per la neu i abandonats pels conductors  © ACN
    Un dels problemes per reobrir les carreteres és treure els cotxes i camions atrapats per la neu i abandonats pels conductors © ACN
  • Cotxes atrapats per la neu a la Jonquera aquest matí © ACN
    Cotxes atrapats per la neu a la Jonquera aquest matí © ACN
La Jonquera s'ha despertat aquest dimarts amb una intensa tramuntana i coberta de neu. Més de 600 persones, ja que durant la matinada han arribat més grups, han hagut de passar la nit al pavelló poliesportiu. Els serveis municipals s'han vist desbordats per atendre'ls a tots. No hi ha hagut mantes per a tothom (després de mitjanit en van arribar unes 150) i l'avaria elèctrica que ha afectat tota la demarcació ha deixat tot el poble sense calefacció, inclòs el pavelló. 'La manca de llum ho ha complicat tot; esperàvem mantes però les carreteres estaven bloquejades i no arribaven i, al moment de donar menjar, ha estat criminal perquè hi havia entre 600 i 700 persones', ha precisat el cap de Protecció Civil del municipi, Miquel Buri.

A partir d'aquest matí, els turistes que s'esperaven al pavelló han anat omplint els autocars i han enfilat la carretera, en espera que es reobrís el trànsit a l'autopista AP-7. Pels carrers del municipi, el panorama tampoc era gaire millor i a tot arreu s'evidenciava la duresa de les darreres hores. Cotxe colgats per la neu, molts comerços tancats i, els que bonament funcionaven, ho feien amb l'ajuda de grups electrògens.

Aquest és el cas de la botiga de queviures 'Autoservei Giravolt', que gràcies al generador ha pogut engegar la caixa i les neveres. 'Amb aquest petit grup electrogen que tenim fem funcionar la caixa i els congeladors', ha explicat el seu propietari, en Francesc Vázquez. 'Esperem, però, que la llum ens arribi aviat, perquè d'ençà que ahir al vespre se'n va anar no ha tornat, i tenim congeladors i neveres que cal fer funcionar perquè sinó el gènere es farà malbé', ha precisat.

Una mica més enllà, i al mateix carrer Major, la propietària de la 'Llibreria Emília', Noemí Codinach, ha optat per abaixar les persianes. 'No hi ha diaris, i el meu comerç no disposa de grup electrogen; no em queda més remei que tancat', ha explicat mentre girava la clau pel pany de l'establiment.

Aquests són només dos exemples de quina és la situació que es viu al municipi. El cert és que els grups electrògens s'han convertit, en alguns casos, en una necessitat. Això es veu tant a la Policia Municipal (on els agents s'afanyaven a carregar els aparells) o bé al dispensari municipal, on ha calgut portar un generador davant el risc que les vacunes i els medicaments que necessiten fred es fessin malbé.

A la cua de la demarcació

L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha explicat que ara com ara els esforços passen per intentar 'normalitzar mica en mica la situació'. Cabezas ha explicat que, des de l'Ajuntament, 'estem netejant els carrers, ajudem els veïns i fem el que podem dins de les nostres possibilitats'. Això sí, tot i que fa poca estona que s'ha reobert l'autopista AP-7 al trànsit, els problemes viaris continuen a la N-II.

'Aquesta carretera està oberta fins a Figueres, però amb moltes dificultats; i més amunt del Pertús, està tancada per evitar col·lapses, tot i que ja hi ha molta gent que fa cua per intentar anar cap a França', ha precisat l'alcalde de la Jonquera.

Jordi Cabezas també ha dit, però, que de tots els problemes, el més greu ha estat quedar-se sense electricitat. 'Això ens ho ha complicat tot; hem hagut de muntar generadors, perquè sinó el pavelló poliesportiu, amb 600 persones, s'hauria convertit en un polvorí', ha exemplificat l'alcalde.

Cabezas també ha dit que, ahir al vespre, la companyia Fecsa Endesa va contactar amb ell per informar-lo que l'avaria elèctrica era 'greu i important' i que el que ara cal és arreglar-ho quan més aviat millor. 'El cert és, però, que estem a la cua de les comarques gironines i serem els darrers a qui se'ns arreglarà; hi ha molta gent sense llum i cal esperar que l'avaria es resolgui el més aviat possible per reprendre la normalitat', ha conclòs.