El poliesportiu de la Jonquera acull 400 persones aïllades per la nevada i està desbordat

El consistori s'ha quedat sense recursos per alimentar a totes les persones que s'hi refugien

  • Les màquines llevaneu no han donat abast a la zona fronterera de la Jonquera © ACN
    Les màquines llevaneu no han donat abast a la zona fronterera de la Jonquera © ACN
  • El pavelló acull a aquestes hores a tothom que ha quedat atrapat pel temporal © ACN
    El pavelló acull a aquestes hores a tothom que ha quedat atrapat pel temporal © ACN
'Estem totalment desbordats' o 'No donem a l'abast'. Frases com aquesta, copsades al vol mentre les deien responsables municipals o agents de la Jonquera, resumeixen quina és la situació que es viu hores d'ara al municipi empordanès. La neu, que no ha parat de caure durant tot el dia, ha deixat nombrosos conductors atrapats al voral de les carreteres (tant de la N-II com de l'autopista AP-7).

A més, els aparcaments de camions estan totalment plens des d'ahir a la nit, quan França va decidir no aixecar la restricció. En total, entre 3.000 i 4.000 camioners es troben atrapats als diferents estacionaments del municipi. Durant tot el dia, les màquines llevaneu han treballat a contrarellotge per intentar netejar les carreteres i treure'n els conductors que n'han quedat atrapats.

L'Ajuntament de la Jonquera ha obert, des de primera hora de la tarda, el pavelló municipal per acollir els centenars de persones que hauran de fer nit al municipi a conseqüència del temporal. Però les previsions s'han vist totalment eclipsades per la realitat. 'Esperàvem que vinguessin unes 200 persones, però a hores d'ara aquesta xifra ja s'ha doblat', explica la tinenta d'alcalde Sònia Martínez.

Els entrepans, les begudes calentes i els sucs de seguida han fet curt. 'Estem trucant als supermercats perquè ens preparin més entrepans; ens fa falta menjar i patim per la calefacció, perquè funciona amb l'electricitat i se'ns en va la llum', concreta la tinenta d'alcalde. A més, per passar la nit, tampoc hi ha prou mantes. La Creu Roja de la Jonquera ha portat fins al pavelló les vint que tenia al municipi i se n'esperava una remesa de 150 més. 'Però els qui les portaven, des de les onze del matí que estan aturats a Vilamalla', ha concretat Martínez.

'Estem totalment desbordats; l'alcalde es troba a l'Ajuntament per intentar que es netegin les carreteres i tothom fa el que pot', indica la tinenta d'alcalde. Entre les més de 400 persones que hauran de fer nit al pavelló hi ha, principalment, grups de turistes francesos. 'Tenim mainada amb les seves famílies, però també van arribant grups d'autocars', explica Sònia Martínez.

Aturats des de les set del matí

Entre els grups que han arribat al pavelló, hi havia un autocar de 48 ciutadans de procedència magribina que tornaven cap a França, on resideixen, després de passar unes vacances a Granada. 'Ens hem quedat aturats des de les set del matí, i estem molt cansats; és molt millor estar-se a dins el pavelló que no a l'autobús, perquè aquí estem més còmodes i també hi ha gent gran', ha explicat una de les turistes, la Dúnia Srijelalahli.

Moltes de les cares que es veuen aquest vespre al pavelló són de paciència i resignació, en espera de poder rebre alguna cosa per menjar i beguda calenta. De totes maneres, les crítiques cap a la imprevisió a l'hora de gestionar el temporal també es deixen sentir entre els concentrats.

Aquest és el cas de Fréderic Cordá, un francès de 44 anys que ha sortit de Vinarós a dos quarts de sis del matí. 'He arribat aquí a les nou i m'he trobat la frontera tallada a quatre quilòmetres de la duana; és deplorable i inadmissible, perquè tot i saber que nevaria no s'han pres les condicions necessàries', explica. Una mica més enllà, un altre francès de 39 anys, Envino Fabrice, s'expressa de la mateixa manera. 'Tornava de València cap a Cannes, a la Costa d'Azur, i ens hem trobat completament bloquejats a l'autopista; tothom sabia que havia de nevar i no entenc com s'ha gestionat d'aquesta manera', ha indicat.

Es preveu que la situació meteorològica adversa s'allargui, com a mínim, fins demà al matí.