El Trueta va atendre l'any passat 140 nadons prematurs

La catedral de Girona s’il·luminarà avui de color lila per celebrar el Dia Mundial del Nen Prematur

Aquest vespre la catedral de Girona s’il·luminarà de color lila, per commemorar el Dia Mundial del Nen Prematur, una celebració que s’estén per tot el món amb la il·luminació d’edificis emblemàtics. L’edifici estarà il·luminat des de dos quarts de sis de la tarda fins les onze de la nit amb aquest color que identifica la celebració del dia mundial.

És una iniciativa de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Doctor Josep Trueta, en col·laboració amb el Bisbat de Girona, que se suma a altres accions que es faran a Girona al llarg del dia com la penjada virtual de mitjonets i d’imatges de nadons nascuts prematurament, la publicació d’un conte sobre la prematuritat escrit per una pediatra de l’equip de neonatologia i l’edició d’un vídeo de famílies i professionals de la Unitat que es difon a través de les xarxes socials

. Aquestes activitats les organitza la Unitat de Neonatologia del Trueta, juntament amb els pares i mares impulsors de l’Associació de Prematurs de Girona, que davant la impossibilitat de fer la tradicional trobada anual enguany han organitzat activitats d’una altra mena.

L’Hospital Trueta és el centre de referència de la Regió Sanitària de Girona pel que fa a parts de risc i nadons de baix pes o amb problemàtiques de complexitat. L’any passat van ingressar a la Unitat de Neonatologia un total de 140 nadons, dels quals 50 van ser prematurs extrems; és a dir, van tenir un pes inferior als 1.500 grams en néixer i van ser tractats a la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN).

Malgrat que el nombre d’ingressos a la Unitat de Neonatologia del Trueta s’ha anat reduint en els darrers anys, d’acord amb la davallada de la natalitat, el nombre d’ingressos de nadons amb un pes inferior als 1.500 grams en néixer es va mantenint de manera estable. Aquest fet avala la consolidació del Trueta com a centre de referència perinatal a al Regió Sanitària de Girona.

L’objectiu del Dia Mundial del Nen Prematur és donar a conèixer la realitat dels nens prematurs, aquells nascuts abans de les 37 setmanes de gestació, i de les seves famílies, així com reconèixer el treball dels professionals que els atenen i també insistir en la importància d’oferir unes cures d’excel·lència per reduir les complicacions i les seqüeles associades a la prematuritat.

Enguany, any de pandèmia i fortament marcat per les restriccions, es fa especialment important posar en valor l’esforç que fan mares i pares per poder acompanyar i cuidar els seus fills durant el període d’ingrés a l’hospital. Són conscients, tot i les dificultats, que la inclusió dels progenitors en el procés de cura millora el pronòstic dels nadons.