Macrooperació dels Mossos contra el tràfic de marihuana: 16 detinguts i 12.000 plantes decomissades

Un dels escorcolls va tenir lloc a Blanes

Macrooperació dels Mossos d'Esquadra per desmantellar un grup criminal dedicat al tràfic de marihuana a gran escala. L'organització havia adquirit diverses cases i una nau industrial a Catalunya per cultivar les plantes de marihuana (a la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Bages) i després enviava la producció a nombrosos països de la Unió Europea.

Amb l'operatiu policial s'han detingut 16 persones –d'entre 20 i 49 anys- i s'han decomissat 12.212 plantes de marihuana en diferent estadis de creixement, 113 quilos de cabdells, dues armes de foc, 98.000 euros i 4 vehicles. El valor total de les substàncies comissades rondaria el milió d'euros i l'organització criminal obtenia uns 4 MEUR de benefici anuals amb la venda de la droga.

Més de 100 efectius dels Mossos i 8 escorcolls

El macrodispositiu dels Mossos –amb més de 100 efectius- es va dur a terme el dimecres 11 de novembre i es van fer vuit entrades i escorcolls a les poblacions de Blanes, Sant Cebrià de Vallalta, Vilanova del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès i Sallent. La investigació policial es va iniciar l'any passat i es va centrar en dues cases de Sant Cebrià de Vallalta i Tordera amb sospites d'estar-s'hi cultivant marihuana. Les indagacions policials van posar de relleu una estructura delinqüencial perfectament organitzada que es dedicava de forma exclusiva al cultiu i comercialització d'aquesta droga.

Els investigadors van saber que el grup criminal utilitzava cases en urbanitzacions de diferents poblacions del territori, on hi tenien complexes instal·lacions elèctriques i connexions fraudulentes per aconseguir plantacions a ple rendiment.

Els membres de l'organització, tots ells de nacionalitat albanesa, distribuïen tota la producció de la marihuana que es cultivava a Catalunya als països de la Unió Europea on el preu del quilogram pot arribar a superar els 5.000 euros. Els investigadors també van poder comprovar que -amb part dels beneficis de la venda de la droga-- adquirien nous habitatges o naus industrials per ampliar el seu mercat de la marihuana.

2 a presó i 14 en llibertat amb càrrecs

Els 16 arrestats, la majoria sense antecedents, van passar divendres 13 de novembre a disposició judicial al jutjat d'instrucció encarregat del cas d'Arenys de Mar: 2 dels detinguts van ingressar a presó, mentre que els 14 restants van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars.