Comença l'Acústica amb l'homenatge de Gertrudis al poeta J.V. Foix

El grup de rumba musica poemes com "Són les ales d'un corb", "Pepa la lletera" i un text inèdit

L'Acústica ha desafiat amb èxit el futbol i pràcticament ha omplert en la primer jornada de Festival. Centenars de persones han seguit el concert inaugural que ha ofert el grup de rumba Gertrudis. El seu espectacle 'Gertrudis canta a Foix' és un homenatge al poeta. "És un d'aquelles persones amb qui connectes, tot i que hagi viscut fa molts anys", ha explicat des de dalt l'escenari el cantant que ha detallat que l'idili entre el grup i Foix ha estat un camí "ple de casualitats".

De fet, Gertrudis és el nom del primer recull de poemes de J. V. Foix. La idea va començar amb un dels poemes, "El meu cavall" però, de mica en mic, el grup es va trobar darrere la prosa poètica de Foix molt més que un llibre escrit, una "obra de melodies, plena de gest que busca i perd la figura del desig com l'aigua que s'escapa entre els dits de les mans".

Aquest 2012 es commemora el 25è aniversari de la mort de J.V. Foix i Gertrudis li dedica aquest espectacle que va començar a dissenyar l'any 2009. Gertrudis és un dels grups més populars de la nova fusió de rumba-flamenca amb el reggae, la cúmbia i els ritmes de l'est. Ja sumen 10 anys d'història, amb 5 discos i més de 600 concerts.

L'Acústica de Figueres ja ha començat la seva onzena edició. Després de deu anys programant concerts en format acústic d'artistes de primera línea i d'artistes emergents, i de convocar més de 45.000 persones en la darrera edició, inauguren dècada amb novetats i apostes de futur.

En aquesta línea neix l'Acustiqueta, un festival per als més menuts, una oferta cultural paral·lela diürna que implica museus (Museu Dalí, Museu del Joguet i Museu de l'Empordà), restaurants i hotels. A part d'això, aquest any també s'estrena el projecte Factoria Acústica, un nou concepte de produccions musicals i sinèrgies que inaugura la cantant de Morcheeba, Skye Edwards.

El festival durarà fins diumenge i acollirà més de 40 actuacions en sis escenaris al voltant del Museu Dalí. Cal destacar dos produccions que només es podran veure al festival: l'espectacle audiovisual Homenatge a Francesc Pujols a la plaça Museu Dalí, que firma l'ex-Fura dels Baus Franc Aleu. I l'espectacle de cloenda de l'Acústica que enguany serà un concert conmemoratiu del 30 aniversari del Museu del Joguet, en el que Pascal Comelade dirigirà una gran orquestra de joguines que comptarà amb la col·laboració especial de Gerard Quintana, Albert Pla i Enric Casasses.