L'Estat escull Torroella i l'Estartit per implementar un pla de sostenibilitat turística per valor de 3,4 MEUR

S'estructura en 16 actuacions, distribuïdes en sis línies estratègiques durant tres anys

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; la Generalitat i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) subvencionaran amb 3,4 milions d'euros un ambiciós pla d'actuacions municipal per a Torroella i l'Estartit que permetrà millorar l'oferta turística i cultural, i continuar amb l'aposta per la sostenibilitat i posada en valor del territori.

El govern espanyol va fer públic aquesta tarda els 25 projectes seleccionats en el marc del programa "Planes de Sostenibilitat Turística", entre els quals hi ha el presentat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, sota el títol genèric "Compromesos amb la qualitat, la sostenibilitat i la cultura". Serà el més ben dotat de la convocatòria, a la qual hi han optat 154 destinacions turístiques.

Es tracta d'un ambiciós pla municipal, molt transversal, que té com a objectiu principal consolidar l'estratègia de reposicionament sostenible com a destinació de qualitat, innovadora en l'oferta de sol i platja i de turisme actiu, i responsable amb els valors de Parc Natural.

El pla municipal s'estructura en 16 actuacions específiques distribuïdes en 6 línies estratègiques, que s’executaran en 3 anys. Es tracta d'una iniciativa de gestió molt ambiciosa i transversal que permetrà donar un gran impuls a la millora de la destinació a partir de l'aposta per la sostenibilitat, el territori i la cultura. Aquest treball ha estat reconegut amb diversos premis i ha fet que la destinació Torroella-l'Estartit-Illes Medes sigui referent en aquests àmbits de gestió turística i mediambiental.

Full de ruta transversal

Segons ha expressat l'alcalde, Jordi Colomí, "aquest pla esdevindrà el full de ruta de gestió molt transversal, dirigit per l'àrea de Turisme, per consolidar el canvi de model turístic que s'ha anat gestant els darrers anys. Permetrà donar a la destinació un salt de qualitat enorme perquè farà possible avançar en el temps moltes actuacions de futur, gràcies a la important aportació econòmica que faran l'Estat i la Generalitat".

També ha volgut traslladar públicament la seva felicitació a tot l'equip de tècnics municipals, encapçalats per l'assessor turístic Josep Capellà, i la cap de Turisme, Lídia Alonso, que han fet possible presentar la candidatura a la convocatòria feta per l'Estat en ple estiu i per la via d'urgència, perquè sense el seu esforç i professionalitat, aquest pla no es podria fer realitat. Ha remarcat, a més, el fet que dels 16 escollits per l'Estat, ha resultat ser el que tindrà una dotació econòmica més elevada, la qual cosa demostra la confiança que ha generat.

La regidora de Destinació Turística Torroella-l’Estartit-Illes Medes, Dúnia Oliveras, també s’ha mostrat molt satisfeta i il·lusionada amb la concessió d’aquest pla i assegura que no només a la proposta d'actuacions presentada, sinó a la feina feta al llarg de molts anys, i a la credibilitat que la destinació ha anat acumulant amb les administracions superiors, sigui amb la Generalitat, l'Estat o la Unió Europea.

És conscient, però, que al davant es presenten tres anys d’intens treball per concretar totes les actuacions programades, però assegura que l’Ajuntament i l’EMD de l’Estartit disposen de l’equip humà i l’experiència per fer-les realitat amb solvència. Per Oliveras els resultats que se’n derivaran del pla són un estímul per treballar i per continuar creient que Torroella-l’Estartit-Illes Medes és una de les referents més potents, diversificades i amb futur de la Costa Brava.

El president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, també s’ha mostrat enormement satisfet per l’anunci de l’aprovació del pla i la millora que representarà per al nucli, especialment en un context de dificultats derivades de la covid-19.

Ferrer recorda que l’impacte de la pandèmia ha estat molt sever en les destinacions turístiques, de manera que la possibilitat d’executar les actuacions del pla de sostenibilitat i dinamització turística permetrà generar noves oportunitats econòmiques i d'ocupació, i millorar la qualitat de vida dels residents. Posa l’accent en el caràcter transversal i municipal de les actuacions i la bona entesa que hi ha entre Ajuntament i EMD per impulsar un projecte compartit que incrementi els elevats estàndards de qualitat de la destinació.

Corregir debilitats

L'execució de les actuacions projectades estan orientades a reforçar fortaleses, però també a corregir alguns dels aspectes negatius i debilitats de la destinació, com la necessitat de fer compatible els interessos dels diferents tipus de visitants (sol i platja, familiar, turisme actiu, sèniors, etc.); saturació o ús inapropiat d'alguns espais d'interès natural, pèrdua de competitivitat d'una part del teixit empresarial, abandonament d'alguns edificis emplaçats a la façana marítima, deteriorament del paisatge urbà en algunes de les zones de major afluència, modernització de l'oferta o necessitat d'allargar l'ocupació en temporada baixa.