Imputats dos Mossos d'Esquadra més acusats d'integrar una trama de tràfic de drogues

Ja són cinc els agents que han passat a disposició judicial, tres d'ells en presó sense fiança

Dos agents més dels Mossos d'Esquadra han resultat imputats avui pel jutjat de Santa Coloma de Farners (Selva) relacionats en el marc d'un operatiu de la Divisió d'Afers Interns (DAI) per la seva suposada vinculació amb una trama de tràfic de marihuana segons ha confirmat el TSJC a aquest diari.

Segons fonts consultades per aquest diari ja són cinc els policies investigats per la justícia. Els tres primers van entrar a presó sense fiança el passat 4 de setembre després que els policies, un caporal i dos agents, es van acollir al dret a no declarar i només van respondre a preguntes de les defenses relacionades amb l'arrelament.

Aquests mossos els investiguen per delictes d'organització criminal, contra la salut pública, omissió del deure de perseguir delictes, revelació de secrets, falsedat documental i malversació de diners públics.

L'operatiu de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra desplegat el 3 de setembre a Santa Coloma de Farners es va saldar amb cinc detinguts, els tres mossos, un home i una dona. La detenció de la dona va quedar sense efecte el mateix dijous el vespre, pendent que el jutge la cités a declarar. Els altres quatre arrestats van passar a disposició del jutjat d'instrucció 1 de Santa Coloma de Farners l'endemà.

Segons fonts properes a la investigació, va ser un traficant que estava a la presó qui va denunciar la trama de tràfic de drogues suposadament orquestrada pels tres Mossos d'Esquadra. Segons va relatar a la DAI, havia fet tractes amb els policies –tots ells de la unitat d'investigació de la comissaria de Santa Coloma- i estava molest perquè no l'havien protegit i havia acabat detingut i entre reixes.

D'entrada, la DAI va atribuir la denúncia a ressentiment però quan van començar a investigar la informació aportada pel traficant, amb concrecions sobre trucades, operacions i whatsapp, van tirar endavant la investigació davant la presència d'indicis que apuntaven que estaven desviant marihuana decomissada per posar-la de nou en circulació a través de traficants.

A principis d'any, la DAI va portar el cas a la fiscalia i al jutjat per poder acordar intervencions telefòniques. Una investigació que s'ha portat sota una discreció absoluta per evitar aixecar la llebre i alertar els policies investigats.

Segons fonts del cas consultades per aquest diari, els policies prenien mesures de precaució per evitar que els descobrissin, inclòs l'ús d'un llenguatge eufemístic en les converses telefòniques. Per això, finalment el jutjat va acordar col·locar balises de seguiment a vehicles i microfonar dos cotxes policials que acostumaven a fer servir aquests mossos. És aquí on, segons fonts de la investigació, van captar converses que evidenciaven la trama de narcotràfic i els mateixos sospitosos els van posar sobre la pista d'operacions que anaven a fer.

La investigació apunta que els policies desviaven part de la marihuana decomissada i falsificaven atestats per fer veure que l'havien portat a destruir. Aleshores, conxorxats amb el quart detinguts, la tornaven a posar en circulació. En altres ocasions, apunta el cas, substituïen marihuana per droga en més mal estat per evitar que els enxampessin. La DAI sospita, a més, que els policies tenien contacte amb més traficants per poder moure la droga.

Una de les accions investigades va ser cap al mes de juliol, quan els Mossos d'Esquadra van fer una entrada i escorcoll a una masia i van decomissar marihuana. Segons fonts del cas, els mossos investigats van desviar 3 quilos d'aquesta droga. La DAI sosté que estaven organitzats perquè eren el caporal i un dels agents els encarregats d'endur-se la droga de la comissaria i l'altre policia i el quart investigat els que s'encarregaven de vendre-la a tercers. Després, suposadament es repartien els beneficis, tal com es recull en algunes gravacions del cas.

La darrera acció i que ha fet esclatar l'operatiu per detenir-los va ser aquesta mateixa setmana. Segons les mateixes fonts, la DAI va saber que els agents tenien intenció d'endur-se part dels 160 quilos de marihuana que havien intervingut agents de trànsit en una actuació. La droga estava dipositada en un contenidor que hi ha a l'exterior de la comissaria.

Seguint el mateix 'modus operandi', el caporal i un dels agents van anar a buscar cinc bosses de la droga, un moviment que va quedar enregistrat per les mateixes càmeres de videovigilància de la comissaria. Després, segons la vigilància, la van dur a casa de l'altre agent. Més tard, el quart investigat –un veí de la població que no és mosso- la va anar a recollir i se la va endur, suposadament, a una propietat que té a la població.

Aleshores, segons les mateixes fonts, els mossos investigats van portar un sac a la deixalleria. Aquesta maniobra, apunta la investigació, seria per fer veure que realment havien dut la marihuana a destruir però la DAI va intervenir l'única bossa que havien dut a la deixalleria i, a dins, hi havia les altres bosses ja buides i ni rastre de la marihuana.

Durant una de les entrades i registres de dijous, van trobar una plantació de marihuana i droga.

Tren de vida

La investigació s'ha hagut de portar amb discreció i no es descarten més detencions perquè fins ara no han pogut prendre declaracions. També seguiran el rastre dels diners i el tren de vida que duien els policies. En concret, un d'ells havia pagat 20.000 euros en efectiu en tres mesos i la investigació sospita que podria ser amb diners provinents del narcotràfic, un extrem pendent de confirmació.