La Diputació demana a l'Estat que enterri el projecte del ramal de la MAT a Riudarenes

El ple diu que s'està treballant "a nivell polític" amb el govern espanyol per trobar una solució

El saló de comissions de la Diputació de Girona ha acollit de nou la sessió plenària ordinària, que des de ja fa cinc mesos es du a terme mitjançant videoconferència. Una sessió on s'ha aprovat per unanimitat l'adhesió a la moció de la plataforma NO a la MAT Selva per a la derogació definitiva del ramal dels 400 kV a Riudarenes. Es tracta d'un moció que prèviament ja va aprovar el consistori de Santa Coloma de Farners.

L'escrit reclama al govern espanyol aturar per sempre aquest ramal de la MAT, que fa passar la línia aèria pel mig de les Guilleries. La Generalitat ja va tombar el projecte de Red Eléctrica i en va emetre un informe desfavorable. I des de fa gairebé dos anys, és l'Estat qui ha de decidir si el projecte tira endavant o s'acaba descartant del tot.

L'oposició a aquest tram dels 400 kV, però, s'ha reactivat en les darreres setmanes. Entre d'altres, després que Endesa inclogués dins la seva planificació per al trienni 2021-2023 la subestació que la companyia aixecarà dins el parc elèctric de Riudarenes (on també hi haurà les de Red Eléctrica i la d'Adif; aquesta última, ja construïda).

Durant el ple, la Comissió de Territori i Sostenibilitat de la Diputació ha posat de relleu que el ramal de la MAT és un projecte "rebutjat" àmpliament per part dels agents del territori i que entra en conflicte amb el model de "transició energètica" que es vol per a aquesta zona. La diputada Anna Barnadas, ha explicat que s'està fent un servei "tècnic de suport" als ajuntaments i, en paral·lel, ha subratllat que es treballa "a nivell polític" amb el govern espanyol per tal de trobar una solució.

Canvis al Conservatori Isaac Albéniz

D'alta banda, les mesures adoptades per a la prevenció de la covid-19 han comportat tot un seguit de canvis en els mètodes d’ensenyament. Un dels equipaments afectats ha estat el Conservatori de Musica Isaac Albéniz de Girona, que s'ha vist obligat a fer un replantejament pel que fa a l’ús del material. En aquest sentit, l’objectiu de cara al proper curs és que les aules de piano disposin de dos instruments, un per a l’alumnat i l’altre per al professorat.

Per altra banda, l'equipament cultural ampliarà el seu banc d’instruments amb l’objectiu de facilitar-ne el préstec als alumnes més petits que s'inicien en l’estudi de la música. El pressupost destinat a la reparació i adquisició d’instruments i de mobiliari és de 217.195 euros. Aquest ha estat l’import de l’expedient de suplement de crèdit pel Conservatori de Música que s’ha aprovat per unanimitat a la sessió plenària, que inclou també l’adquisició de nous instruments per a la introducció de la música moderna, una de les novetats del proper curs.

Una altra de les inversions és la millora de l’edifici que l’acull. En aquest sentit, es destinaran 93.775 euros per instal·lar panells acústics i insonoritzar alguns espais. L'obra es farà mitjançant un expedient de crèdit extraordinari, que el ple ha aprovat tirar endavant (això sí, amb l'abstenció de la CUP).

El vicepresident Albert Piñeira ha defensat que "la insonorització d’aules" és un dels criteris establerts per la Generalitat de Catalunya per a un centre d'aquestes característiques. Piñeira també ha remarcat que – en total – s'hauran aprovat més de 300.000 euros en millores, unes de les inversions més importants dels darrers anys.

El plenari també ha acordat la suspensió dels pagaments de les quotes del conservatori entre els mesos de març i juny del 2020, coincidint amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus. El diputat de Cultura ha avançat que de cara al curs que ve estan adaptant els preus públics d'acord amb les formules d'ensenyament telemàtic.

Altres punts de la sessió plenària

La Diputació de Girona també ha donat llum verda al Pla de Serveis d’Assistència en Administració Electrònica als Ens Locals, el qual té per objectiu ajudar els ajuntaments de la demarcació de Girona en aquest procés. El servei recull les prestacions en administració electrònica que s’ofereixen, principalment per aquells municipis amb una població inferior a 10.000 habitants.

En relació amb el Consorci de la Costa Brava, el Ple ha aprovat amb vint-i-dos vots a favor, l’abstenció dels quatre membres del PSC i el vot en contra de la CUP, un expedient de suplement de crèdit de més d’1,5 milions d’euros (MEUR) per a l’exercici 2020. Aquest té com a objectiu la inversió en diversos tipus d’obres, principalment d’abastament d’aigua, que no poden esperar a l'any 2021.

Al final de la sessió plenària també s’ha tirat endavant una moció impulsada pel grup del PSC que té per objectiu instar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a fer les actuacions necessàries per preservar la llera del Ter arran dels desperfectes ocasionats pel temporal Gloria.