Girona destinarà més de 900.000 euros en millores tecnològiques per millorar la neteja

La ciutat vol implementar la recollida porta a porta

El barri de l'Eixample de Girona es convertirà en el primer de la ciutat en tenir contenidors intel·ligents, en una prova pilot que l'Ajuntament vol fer per intentar "avançar" cap a un model porta a porta. Se n'instal·laran 30 en els quals cada dia es recollirà un tipus de deixalla.

Es tracta d'una aposta del consistori per tal de "testejar mesures" de cara al nou contracte de neteja que s'ha de signar l'octubre vinent. A més dels contenidors, també s'adquirirà maquinària com desbrossadores, una bicicleta elèctrica o bufadors. Tot plegat, amb una inversió de 912.000 euros.

El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, explica que des del consistori ja estan treballant en la redacció del nou contracte de cara a finals d'any que permeti fer una neteja i recollida més "eficient i intel·ligent". "Els canvis que ara es plantegen serviran també per provar aquestes solucions que agafarien més protagonisme en el model de neteja futur de la ciutat", argumenta Terés.

L'objectiu de l'Ajuntament de Girona és aconseguir la implementació del porta a porta a tota la ciutat els propers anys, tal i com ja es fa al barri de Sant Daniel. "Hem d'anar cap a aquest model, no només perquè ens ho demana Europa, sinó perquè és el que nosaltres volem i creiem que hem de fer", ressalta el regidor.

Precisament, en matèria de recollida d'escombraries, s'ampliarà el sistema porta a porta als barris de Campdorà i de la Pujada de la Torrassa, i es farà un estudi previ per implementar-lo a Montjuïc. A més, es reforçaran els serveis de neteja i de recollida en diversos punts del municipi.

Concretament, s'incrementarà la neteja de forma general als barris de Sant Daniel i de Sant Ponç amb un dia addicional de feina a la zona; la neteja dels contenidors i del seu entorn als barris de Santa Eugènia i de Sant Narcís; la neteja posterior a reunions i trobades imprevistes a la via i espais públics amb abandonament de residus, i la recollida de paper, cartró i envasos lleugers en contenidors laterals d'arreu de la ciutat.

Una partida "ineficient"

Els diners que l'Ajuntament farà servir en aquesta inversió sortiran d'una partida de l'actual contracte que no s'ha fet servir. En concret, aquests 912.000 euros estaven previstos per fer el soterrament de contenidors, però el regidor explica que fa temps que es van adonar que "no era prou eficient".

En aquest sentit, Terés ha explicat que per recollir la brossa, els camions necessiten anar equipats amb una maquinària especial. El regidor ha defensat fer efectiva la inversió, ja que un cop caducat el contracte a l'octubre no haguessin pogut fer-ho.

Pot créixer el pressupost

Terés ha reconegut que per tirar endavant totes aquestes mesures, a més d'altres necessàries per poder anar a un sistema íntegre de porta a porta caldrà una "important dotació pressupostària". Actualment, l'Ajuntament de Girona hi destina 15 MEUR, una xifra que Terés diu que "pot créixer lleugerament" però en cap cas disparar-se.

Amb tot, el regidor de Sostenibilitat deixa clar que "hi ha capacitat econòmica" per fer la inversió en el nou contracte gràcies a la taxa d'escombraries. "Si volem atendre totes les peticions de servei, hauria de créixer, però tampoc gaire perquè la partida ja és molt important", ha assenyalat Terés.