Els pagesos han perdut 3 milions d'euros amb el #FocEmpordà

Encara falta quantificar les pèrdues en produccions com ara l'olivera i la vinya

Del total de les hectàrees afectades, més de 3.000 són de terreny agrícola, segons el sindicat. L'incendi va afectar infraestructures d'una vintena d'explotacions en diferents nivells d'afectació i va perjudicar de manera important conreus de vinya, olivera i cirerers, a més d'userda, gra, bales de palla, masies, pallers sencers o instal·lacions d'aigua.

Entre els diferents danys recollits, hi ha els que afecten a la reposició d'arbres o animals, i les pèrdues de les collites i del potencial productiu de les collites futures, ja que en el cas de la vinya, els ceps que han quedat malmesos però no morts tardaran com a mínim un any a recuperar-se, mentre la cirera i l'olivera poden tardar entre tres i quatre anys. Altres danys inclosos en aquesta petició d'indemnitzacions al Govern són les afectacions a instal·lacions i maquinària (sistemes de reg, magatzems, hivernacles, coberts, tractors, collitadores), i afectacions a granges i masies.

El sindicat també reclama al Govern que les mesures per pal·liar els danys vagin dirigits a pagesos o explotacions que disposen d'assegurança però que també s'hi incloguin aquells que només ho tenen assegurat de forma parcial o que no tinguin cap pòlissa, tot dient que "no hi ha cap normativa catalana que ho impedeixi".

Mesures per poder continuar amb les explotacions

La prioritat del sindicat és que els pagesos i ramaders afectats puguin continuar duent a terme la seva activitat i per això demanen al Govern i a l'Estat ajuts amb caràcter excepcional. Així per exemple, consideren que caldria atorgar ajuts per poder reparar o reconstruir aquells habitatges afectats per les flames, mesures fiscals com ara adequar els mòduls de l'IRPF a la pèrdua de producció, exempció de l'IBI i de quotes a la Seguretat Social durant un any.

Per altra banda, també demanen que s'obrin línies de crèdit així com ajuts de l'Estat per poder compensar les pèrdues de les futures rendes o de béns productius provocats per fenòmens climàtics adversos, com seria aquest cas.

Potenciar la pagesia en l'extinció d'incendis

En un comunicat emès aquest dilluns, el sindicat subratlla que l'administració també hauria de potenciar el paper de la pagesia en les tasques d'extinció dels incendis, per tal que, sempre des d'una coordinació amb els diferents cossos, se li permeti "ajudar". Assenyalen que durant les tasques d'extinció dels focs a l'Alt Empordà es va fer "evident" aquesta necessitat, donat que el fort vent del primer dia va impedir que els mitjans aeris poguessin treballar sobre el terreny. Les úniques opcions disponibles, afirmen des d'UP, eren els mitjans dels Bombers i les cisternes d'aigua dels propis pagesos.

Així mateix, insisteixen en la importància que alguns cultius han tingut a l'hora de fer de tallafocs naturals, com ara vinya, olivera i cirerers, però també aquelles zones on el sotabosc estava pasturat i que va permetre salvar granges i habitatges. En aquest sentit, demanen que el Govern potencïi aquestes mesures de cara al futur per tal de minimitzar els efectes de futurs incendis.

Unió de Pagesos ha convocat una assemblea informativa amb tota la pagesia afectada pels focs el pròxim 2 d'agost a les nou del vespres, a la seu que el sindicat té a Figueres.