Puig: 'L'incendi va ser un foc desbocat que va superar la capacitat d'extinció dels Bombers'

Defensa la "coordinació i cooperació" entre els efectius dels diversos cossos malgrat admetre que "tot és perfectible"

Poc abans de les vuit del matí d'aquest dilluns els Bombers de la Generalitat han donat per extingit el foc de l'Alt Empordà. Poc després de les quatre de la tarda els consellers d'Interior, Felip Puig, i d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, han comparegut al Parlament de Catalunya per aclarir la seva gestió de l'incendi.

"Ja veníem advertint que estàvem davant una campanya complicada", ha estat l'hivern "més sec dels darrers 40 anys" i una primavera "molt càlida" que han suposat "sis mesos dels set darrers de pluja per sota de la mitjana", ha recordat Puig d'inici. Si se sumen una orografia tan complicada com la de l'Empordà, les altes temperatures, la baixa humitat i que es tracta d'un territori sota la força dels vents del nord, tramuntana, i de l'oest, marinades, té un lloc un foc que "supera la capacitat d'extinció dels bombers".

Les flames van ser "de gran altura" i el foc es traslladava per les copes dels arbres, "propagant-se a una velocitat de 6 o 7 km/h". El fet que es tractés d'un diumenge de juliol va provocar que les afectacions pels talls obligats a les vies de trànsit fossin també més greus.

La prioritat va ser, per aquest ordre, "protegir les persones i els nuclis habitats", evitar que "s'estengués dins de les possibilitats", gestionar "la incorporació dels nous efectius" que anaven arribant i "minimitzar el temps d'interrupció dels eixos viaris i ferrocarrils", ha glossat Puig.

Caos inicial

El conseller ha assegurat que la "bona comunicació" va permetre sufocar "el caos inicial" de les primeres hores. Més enllà de qüestions puntuals no va haver-hi "cap problema de comandament". La coordinació va ser "bona" entre els agents provinents dels Bombers de la Generalitat, al capdavant del dispositiu, i els d'Andorra, França, dels ADF's, Agents Rurals, Protecció Civil, voluntaris, Creu Roja, Mossos d'Esquadra i Policies Locals.

Iniciat a les 12.54 al nord de la Jonquera, el foc va ser identificat des de l'inici com una amenaça de "gran potencial i recorregut". El seu potencial feia témer que podria arrasar "25.000 hectàrees". El vent bufava a estones "per sobre dels 90 km/h" i la seva força va coincidir amb una "davallada significativa de la humitat". 
La llengua de foc "descontrolada" llançava focus secundaris "a més de 500 metres". Per això des de primera hora van desplaçar-se "més de 50 vehicles" que van ser superats sense l'ajuda dels mitjans aeris. Que superés la seva capacitat d'extinció no significa que superés "la seva capacitat d'actuació", ha reiterat el conseller Puig.

La col·laboració dels bombers francesos va ser acceptada abans de les dues, la dels efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) -l'exèrcit espanyol- abans de les tres, la del Ministeri poc després. La funció dels bombers de l'Ajuntament de Barcelona va ser essencialment la de cobrir els parcs de la Generalitat que s'havien buidat per anar cap a la Jonquera. En xifres, el dispositiu va comptar amb 650 homes dels Bombers, 400 mossos, 450 bombers francesos i 400 soldats de la UME.

La N-260 "no va ser una ratera"

El foc de Portbou va declarar-se "a les 17.04" i els primers bombers, del parc de Llançà, van arribar "a les 17.34". La mort dels dos integrants de la família francesa que va caure per un penya-segat va ser una fatalitat "atribuïble al nerviosisme" de les víctimes, ha assegurat Puig. La resta de persones que van abandonar el vehicle van seguir el camí indicat "per un agent dels Mossos" que ja es trobava allà. Va ser un incendi, a nivell d'hectàrees i comparat amb el de la Jonquera, "petit" i va entrar en fase de control cinc hores després de declarar-se. 

Commutar penes per netejar boscos

El conseller Pelegrí ha avançat que el Govern vol promoure, a través d'una col·laboració entre els departaments de Justícia i d'Agricultura, una iniciativa legislativa per modificar el codi penal i aconseguir que es commutin penes als presos a canvi de tasques de servei a la comunitat "netejant els boscos". Pelegrí ha assegurat també que estudiaran la viabilitat de tirar endavant la proposta de crear una "llicència de boletaire", que suposaria fer pagar una petita taxa d'aquests aficionats a la muntanya perquè contribuissin al seu manteniment.

Tant Puig com Pelegrí s'han compromès a elaborar en el futur un nou anàlisi més detallat i ampli per estudiar "fent autocrítica" el funcionament de tot el dispositiu. Lluny de plantejar-se cap cessament relacionat amb el foc, Puig ha assegurat que va "felicitar tots els seus col·laboradors". Els responsables d'Interior i Agricultura han instat a tots els ciutadans i els professionals dels cossos d'emergència a "no baixar la guàrdia" els propers dies.