El Govern ofereix 57 pisos gratuïts durant un any per als afectats del #FocEmpordà

La vicepresidenta anuncia que han obert diverses línies d'ajudes per arreglar desperfectes o netejar els boscos

La reunió entre la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, els presidents de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Jaume Torramadé i Xavier Sanllehí, i alcaldes de 24 municipis afectats pels incendis que han cremat a la comarca aquesta setmana ha durat dues hores i mitja.

Ortega ha explicat que encara és molt aviat perquè els alcaldes hagin pogut quantificar els desperfectes o saber quants diners necessitaran per tornar a la normalitat. Tot i això, el Govern ha decidit obrir diverses línies d'ajuts per fer front a la situació. Totes les peticions es vehicularan a través d'una finestreta única, de la qual serà responsable el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Per a les persones que han perdut l'habitatge o hi han patit desperfectes i necessitaran buscar un allotjament alternatiu mentre es fan les reparacions, ofereixen 57 pisos a poblacions properes. S'hi podran estar les famílies de forma gratuïta durant un any. Són 20 pisos a Figueres, 14 a Llançà, 12 a Castellfollit de la Roca, 1 a la Bisbal d'Empordà, 4 a Sant Feliu de Guíxols, 5 a Santa Cristina d'Aro i 1 a les Preses.

Els municipis també podran accedir a una línies d'ajuts extraordinaris per a la reparació d'infraestructures i serveis de titularitat municipal danyats pel foc i que no estiguin coberts per alguna assegurança. Aquests diners han de servir per reparar dipòsits d'aigua, enllumenat, mobiliari urbà, contenidors o senyalitzacions. Pel que fa les despeses extraordinàries per a material com menjar o medicines per a les persones evacuades, també hi haurà opció de recórrer al Departament de Governació.

La gestió forestal també ha estat un dels àmbits de debat en aquesta reunió. Alguns alcaldes reclamen que hi hagi un aprofitament dels boscos per aconseguir que el sotabosc es mantingui en bon estat. De fet, el foc ha arrasat el 90% del terme d'alguns municipis perquè hi havia molt bosc. Ortega ha explicat que en aquest àmbit estan desenvolupant dues línies de treball: la primera consisteix en fer un pla d'ocupació per a persones aturades per netejar la superfície cremada i la segona consisteix en buscar mecanismes per aconseguir la biomassa sigui rendible i així els propietaris s'encarreguin de mantenir el bosc net.

Per la seva banda, el Departament d'Agricultura ha inclòs el foc en la partida per danys per pedregada perquè així els pagesos afectats puguin recórrer a ajudes. A més, firmarà un conveni amb la Diputació de Girona per fer front a les despeses generades a les explotacions agroramaderes per necessitats immediates, com ara menjar, i també per a la compensació de les despeses als pagesos que en les primeres hores van llaurar els perímetres dels camps per evitar la propagació del foc.

La demanda d'ajuda no es limita al Govern, també han presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de Llei que insta l'Estat a adoptar mesures destinades a pal·liar els danys dels incendis, com ara rebaixa d'impostos per al sector agrari, turístic i empresarial o adoptar un programa d'ajudes per al sector turístic.

La vicepresidenta ha assegurat que tots els alcaldes han coincidit en ressaltar el paper clau dels serveis d'emergència com bombers, ADF, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, policies locals, CNP i Guàrdia Civil, Protecció Civil o qualsevol persona voluntària que hagi col·laborat a minimitzar els efectes del foc.

'La Caixa' ha posat a disposició de totes les persones afectades per aquests incendis una línia especial de finançament amb condicions preferents: euríbor a 6 mesos més 1,5 %, amb un termini d'amortització de fins a 7 anys amb 2 anys de carència opcional i exempta de comissions.