Els municipis afectats pel #FocEmpordà volen demanar ajudes extraordinàries

Alguns alcaldes calculen que s'ha cremat fins al 90% del terme municipal

Aquest divendres al migdia, 24 alcaldes i representants de municipis de la comarca de l'Alt Empordà s'han reunit amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, al Consell Comarcal de l'Alt Empordà a Figueres per tractar les pèrdues i danys que ha causat el foc.

Abans de la reunió, diversos alcaldes empordanesos han explicat les destrosses que han patit als seus municipis. En concret, l'alcaldessa de La Jonquera, Sónia Martínez, ha detallat que " a simple vista" segons les primeres valoracions que han pogut fer des del consistori, l'incendi hauria causat danys en l'àmbit del patrimoni municipal d'aproximadament 90.000 euros i hauria cremat el cementiri de la població, una plaça i diversos camps. "Hem anat visitant tots els veïns, alguns d'ells han perdut la casa", ha destacat Martínez. Per aquest motiu, l'alcaldessa ha ressaltat que la setmana vinent, de dilluns a dimecres, el consistori obrirà les seves portes perquè els particulars puguin fer una valoració i explicació sobre les seves pèrdues.

Pel que fa la població de Biure, el seu alcalde, Albert Camps, ha destacat que l'incendi ha cremat principalment el cementiri - que s'havia construït ara fa poc- el dipòsit municipal d'aigua i alguns recs de la població. Camps ha volgut ressaltar el pagès, veí d'aquesta població, que ha perdut 500 xais a causa del foc. "Cada any tenim un foc gros i aquest ha estat terrible", ha destacat Camps. L'alcalde ha assenyalat que caldria fer "una bona gestió forestal" per poder fer front a aquesta problemàtica. A més, ha volgut agrair les tasques dels serveis d'emergència i de tots els agents dels Bombers i dels Mossos d'Esquadra que van participar en l'extinció del foc.

L'alcalde d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, ha detallat que el municipi va "estar de sort" perquè el foc no va arribar a la població i es va poder aturar just a l'entrada del poble. No obstant això, l'alcalde ha explicat que es van viure moments "molt tensos" a causa de les flames i el fum que arribava al poble. "No hem de lamentar cap dany personal", ha conclòs Bartolomé.

D'altra banda, l'alcalde de Capmany, Jesús Figa, ha comentat minuts abans d'entrar a la reunió que l'incendi només ha cremat mobiliari urbà, senyalitzacions i massa forestal.

Una situació molt diferent és la que ha patit el municipi de Llers. El seu alcalde, Carles Fortiana, ha explicat que tenen previst demanar ajudes extraordinàries i, si encara existeix la figura de "zona catastròfica", perquè l'incendi va cremar entre el 60 i el 90 per cent del poble. "Encara no hem quantificat totes les pèrdues però el foc ha cremat molt", ha conclòs Fortiana.