El festival Ítaca viu el primer concert de gran format en era coronavirus entre fortes mesures de seguretat

Des de l'organització destaquen la importància de poder celebrar els espectacles

Amb mascaretes i rentant-se les mans abans d'accedir al camp de futbol de Corçà. Així ha estat l'entrada del mig miler d'espectadors al primer concert d'un dels festivals d'estiu clàssic a la província de Girona.

L'Ítaca ha obert les seves portes malgrat el coronavirus, si bé ho ha fet en un format més reduït, i canviant la ubicació dels espectacles. En aquest sentit, l'organització ha escollit els camps de futbol municipals de la Pera i Corçà, ja que d'aquesta manera es pot assegurar la distància de seguretat entre els assistents, i alhora, un nombre d'espectadors similar als d'anys anteriors.

I qui ha inaugurat aquesta edició "limitada per les circumstàncies" han estat El petit de Cal Eril i Ferran Palau, en un concert que els dos músics reconeixien que se'ls ha fet estrany per la situació que actualment es viu arran de la pandèmia. "La veritat és que tot és molt diferent, però en definitiva no tenim cap altra opció que adaptar-nos", ha assenyalat El petit de Cal Eril, Joan Pons.

Per la seva banda, Ferran Palau ha explicat que a ell el coronavirus li ha fet moure de data o fins i tot cancel·lar 45 concerts, però prefereix veure la part positiva. "Tot plegat trasbalsa molt, però d'això segur que en traurem coses bones que no hauriem fet si no hagués passat", ha ressaltat.

Aquest dissabte serà el torn d'un dels plats fors d'aquesta edició tan especial de l'Ítaca. A l'escenari del camp de futbol de Corçà hi pujaran Els Amics de les Arts, en un concert que ja té totes les entrades exhaurides.

El festival seguirà la setmana que ve amb un altre doble concert, en aquest cas al camp de futbol de la Pera, on hi actuarà la pianista barcelonina Meritxell Nedderman, juntament amb el cantautor bisbalenc Carles Sanjosé (Sanjosex). Aquesta versió petita de l'Ítaca es tancarà l'endemà, el dissabte 27 de juny amb l'actuació d'Andrea Motis.

'L'Espectacle ha de continuar'

Des de l'organització destaquen la importància d'haver mantingut el festival malgrat "el desastre" que ha suposat el coronavirus, en especial per a un sector tan sensible com la cultura. El director de l'Ítaca, Fran Andreu, reconeix que "no és el festival que volien" però es mostra "molt satisfet", especialment per la bona resposta del públic, que omplirà l'aforament en la majoria d'espectacles.

"La música és amor, tocar-se i això no ho podem fer, però hem de mirar endavant i continuar. És molt estrany i el sentiment és agredolç, perquè la gent en té moltes ganes, però la situació és molt nova i diferent", assenyala el director. Per això, des de l'organització han proposat un eslògan que marca "una declaració d'intencions", 'L'espectacle ha de continuar'. En aquest sentit, Andreu explica que un dels objectius d'aquesta edició limitada és contribuir a la reactivació econòmica, d'un sector que, recorden, dona feina a molts professionals com ara artistes, tècnics i personal de producció i suport que són "indispensables" per a la celebració d'activitats culturals.

"Ho necessitava"

A les vuit del vespre d'aquest divendres s'han obert oficialment les portes del festival. Els primers espectadors ja feien cua una estona abans i a partir d'aquell moment el degoteig de públic ha estat constant. La Clàudia Balanyà ve de Caldes de Malavella (Selva) i es mostra "molt contenta" ja que a l'abril ja es va quedar sense poder a un altre concert per culpa del coronavirus. "Aquesta fase ens permet fer-ho, doncs de seguida hem volgut venir cap aquí", destaca.

En Marc López, un altre dels assistents al concert, explica que ve de Barcelona i reconeix que es fa "estrany" anar amb mascareta al concert, però ho viu com una "experiència". Bona part del públic s'ha agrupat a la zona de restauració situada a l'altra costat de camp de futbol, amb les taules separades. Fins i tot alguns s'han assegut a la gespa per poder assegurar la distància de seguretat.