Isaki Lacuesta guanya el Premi Nacional de Cultura de Cinema

Àngels Ribé, Enric Satué, Carme Solé, Josep Bunyesc i Fran Aleu, són els altres guardonats anunciats aquest divendres

El jurat, format per 14 personalitats de referència de la cultura catalana, ha concedit al cineasta Isaki Lacuesta el Premi Nacional de Cultura per la seva "nova manera d'entendre el gènere documental, amb 'El cuaderno de barro' realitzat el 2011, que mostra la forma de treballar del pintor Miquel Barceló a la seva cabana taller de Mali i la gènesi ritual de l'acció Paso Doble, representada al poble Gogolí (Mali), que el realitzador filma al seu lloc d'origen.

Altres cinc noms de la cultura catalana han estat guardonats. Àngels Ribé, Premi Nacional de Cultura en Arts Visuals, "per la seva destacada contribució a l'art català dels anys 70, amb una dilatada trajectòria transcorreguda entre Nova York i Barcelona". Ribé ha practicat "l'environtment, l'acció, l'escultura, i ha reflexionat sobre fenòmens de percepció en l'espai, amb accent femení", diu el jurat.

Enric Satué ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de Disseny "per la seva contribució a la creació en l'àmbit del disseny gràfic i per la seva aportació fonamental a la reflexió sobre l'entorn de la praxi professional i la cultura de la imatge". Al seu torn, Carme Solé rebrà el Premi Nacional de Cultura de Còmic per la seva contribució al camp de la il·lustració del llibre infantil amb una dilatada trajectòria que inicià el 1968, per la qual ha estat distingida amb nombrosos reconeixements internacionals. El jurat destaca la il·lustració que Solé va fer l'any 2011 del poema de Bertold Brecht 'La croada dels nens'.

Josep Bunyesc, Premi Nacional de Cultura d'Arquitectura i Espai Públic, ha estat guardonat "pel seu esperit emprenedor i innovador en construccions sostenibles", amb projectes d'arquitectura domèstica adequada a les condicions climatològiques, que li han valgut reconeixements internacionals. A més, segons recorda el jurat, ha excel·lit en la rehabilitació de construccions tradicionals dels Pirineus, com refugis, allotjaments rurals o pallers, que ha transformat en habitatges bioclimàtics i de baix consum.

Per últim, Franc Aleu ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria Audiovisual, per l'excel·lència de la seva videografia escènica i efectes visuals en obres de teatre i òperes des de la seva productora Urano. L'any 2011 ha estat el responsable de l'escenografia videogràfica de diverses obres interpretades per La Fura dels Baus, com el celebrat 'Le Grand Macabre' de Ligeti al Gran Teatre del Liceu. "L'impacte de les seves creacions visuals fa de l'experiència escènica un espai emocional singular i únic en l'espectador", apunta el jurat.