Arrenca el macrodispositiu per prevenir delictes i baralles a les zones d'oci nocturn

Els Mossos d'Esquadra inicien el protocol 'Snoopy', que mobilitzarà nombrosos agents durant tot el cap de setmana

El dispositiu policial 'Snoopy' s'ha engegat al punt d'aquesta passada mitjanit i durarà fins a la matinada de diumenge a dilluns. Durant tot el cap de setmana, es muntaran controls de punta a punta de les comarques gironines. L'objectiu és clar: evitar que es condueixi begut i, sobretot, prevenir possibles delictes i baralles a les zones d'oci nocturn.

Per això, els agents se situaran en punts propers a discoteques, zones costaneres i carreteres molt transitades. Aquesta matinada, per exemple, els primers controls s'han muntat a l'entrada de Girona per Sant Julià de Ramis i també a la sortida de l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà). Sobretot, en aquest darrer lloc el que es vol és controlar l'arribada de joves francesos que els caps de setmana surten per la Costa Brava.

Cada vegada que aturen un vehicle, els agents fan la prova d'alcoholèmia al conductor i després l'escorcollen, tant a ell com a la resta d'ocupants. En paral·lel, altres policies registren a fons el vehicle, per descartar que s'hi amagui droga o armes prohibides (pals de bèisbol, ganivets, navalles, punys americans o esprais, entre d'altres).

Segons explica el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, els controls tenen un doble objectiu. D'entrada, evitar que s'agafi el volant havent pres alcohol. I més, després que l'any passat, durant el dispositiu 'Snoopy' es detectés un increment d'alcoholèmies i joves que es van negar a bufar.

"Per això, aquest any lluitar contra l'accidentalitat viària és especialment important", explica el comissari. A més d'aquest, l'altre gran focus d'atenció de l'operatiu és l'oci nocturn. "Aquí no podem abaixar la guàrdia, i per això busquem drogues, armes i altres objectes perillosos que poden provocar ferits, o fins i tot morts, si es produeix una baralla", indica Joaquim Belenguer.

A més dels controls a les diferents carreteres, el dispositiu també es trasllada fins a les mateixes zones d'oci. "Es fan controls a les discoteques, als pubs i als bars musicals per comprovar que compleixen la normativa", concreta el cap de la Regió Policial.

Nombrosos agents

Al dispositiu 'Snoopy' els Mossos d'Esquadra hi despleguen efectius de Trànsit, dels ARRO i la unitat canina. Però no només hi prenen part ells. També ho fan policies locals, els cossos de vigilants municipals i agents de la policia espanyola especialitzats en estrangeria.

Aquest any, per primer cop, aquest darrer cos desplaça agents 'in situ' per portar a terme aquelles comprovacions que siguin necessàries. "Quan s'atura un estranger, el mosso comprova la documentació i, si hi ha algun dubte sobre la seva autenticitat o bé vol saber si té antecedents, nosaltres ho mirem", indica el sotsinspector Joan Josep Colinet, cap del grup operatiu d'estrangers de la policia espanyola a Girona.

Aquest any, a diferència de l'anterior, l'operatiu específic 'Snoopy' durarà tres matinades (al 2011, van ser-ne quatre). Segons indica el comissari, s'ha preferit acotar-lo perquè "fonamentalment, les nits de divendres i dissabte són les més intenses" pel què fa a l'oci nocturn.

Belenguer també ha precisat que, en funció dels resultats, no es descarta muntar un altre 'Snoopy' aquest estiu. "No s'ha fet mai, però no ho descartem", ha conclòs.

L'any passat, el dispositiu 'Snoopy' es va saldar amb 26 detinguts i 417 denúncies (de les quals, 240 eren per drogues o armes prohibides). A més, 65 conductors van donar positiu a les proves d'alcoholèmia (un 44% més que en l'anterior operatiu).

En total, a l'Snoopy del 2011 es van identificar 1.742 persones, es van escorcollar 689 vehicles i els agents van proposar retirar 764 punts del carnet de conduir per diverses infraccions.