Isaki Lacuesta serà l'artista convidat de la 15a Fira Mediterrània de Manresa

L'espectacle 'Tuétano', que fusiona música, circ i flamenc, inaugurarà la nova edició del certamen

L'artista convidat d'enguany, Isaki Lacuesta, serà el protagonista de cinc accions artístiques. Entre elles, l'espectacle de clausura que fusionarà el teatre amb l'audiovisual de gran format i reflexionarà al voltant de la Dansa de la Mort de Verges. Lacuesta també portarà per primer cop a Catalunya la videoinstal·lació 'Traços/Traces', que amb quatre grans pantalles de videoprojecció posa en diàleg artistes de diferents disciplines com Tàpies, Miguel Poveda o Ferran Adrià.

Lacuesta va obtenir el mes de setembre passat la Concha d'Or del festival de Sant Sebastià amb la pel·lícula 'Los pasos dobles', una cinta amb el pintor Miquel Barceló i el continent africà com a protagonistes. Prèviament, el seu currículum com a director de cinema inclou els films 'Cravan vs Cravan' (2002), 'La leyenda del tiempo' (2006), 'Los condenados' (2009) -premi Gaudí al millor film de parla no catalana i Fipresci de la crítica a Sant Sebastià-, 'La noche que no acaba' (2010) i 'El quadern de fang' (2011). En el camp de la docència, Lacuesta és actualment el director de l'Àrea de Màsters i Seminaris del Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya, entitat de la que també en va ser el director.

Una fira multidisciplinària

L'acte de presentació de l'artista convidat també ha servit per exposar les principals línies de programació del nou director artístic, David Ibáñez, qui ha destacat el caràcter "marcadament multidisciplinari" de la nova edició.

En aquest sentit, el director ha posat d'exemple l'espectacle inaugural, 'Tuétano' del ballarí Andrés Marín. "Un dels més prestigiosos creadors del ball flamenc actual", ha destacat. 'Túetano', que s'estrenarà a Catalunya després de dues úniques representacions a 'Montpeller en danse' i la 'Bienal de Flamenco de Sevilla', combnina el flamenc, la música i el circ a través de la ballarina Concha Vargas, la cantant La Macanita i l'artista de circ català Jordi Aspa.

Un cicle per preservar els tresors de la Mediterrània

Ibáñez ha anunciat la creació d'un cicle, anomenat 'Nostrum', que acollirà entre tres o quatre propostes artístiques que "són més delicades i que pel seu valor patrimonial necessiten ser protegides i ben cuidades". Una d'elles serà l'actuació del jove cantant tradicional valencià, Xavier de Bétera.

Presència manresana a la fira

El nou director ha destacat la seva voluntat per fomentar la participació i reservar un espai a les produccions amateurs . Així, Ibáñez inclourà actuacions de formacions de joves orquestres tradicional o associacions bastoneres que actuaran pels carrers de la ciutat. A més, també s'hi inclouran actuacions de formacions de joves orquestres tradicionals i es comptarà ambla participació d'artistes i col·lectius manresans com és el cas de la compositora Laura Casaponsa.

La fira més internacional

Tot i que la programació encara s'està tancant. Ibáñez ha explicat que hi haurà al voltant de 200 espectacles. Entre els quals en destaquen alguns de gran projecció internacional, com és el cas de la cantant israeliana Noa, que actuarà a Manresa el divendres 9 de novembre al teatre Kursaal acompanyada pel Solis String Quartet amb qui estrenarà nou repertori, en primícia mundial. També hi actuarà la formació polonesa Kroke -que va donar a conèixer el cineasta Steven Spielberg- o l'actuació de la Cobla Sant Jordi & Niño Josele amb la participació especial del trompetista sard Paolo Fresu.