Girona vol ''buscar l'equilibri'' entre la viabilitat econòmica i les mesures de seguretat del mercat de la Devesa

El consistori demana que cada parada "sigui responsable" que es compleixin les mesures

Aquest dimarts les parades de roba han tornat al mercat de la Devesaamb la crítica dels marxants sobre les limitacions del 25% que ha adoptat l'Ajuntament de Girona. La regidora de Promoció Econòmica de la ciutat, Glòria Plana, ha recordat que aquestes limitacions són les que es marquen en el BOE dins de les mesures del desconfinament en la fase 1.

Plana ha apuntat que el consistori gironí no ha estat "restrictiu" ja que la normativa posava que només permetien un 25% de les parades sense especificar si també s'hi incloïen les de fruita i verdura. "Nosaltres creiem que no i per això hi ha les mateixes places de fruita i verdura i un 25% de les de roba i complements", ha afegit Plana.

De tota manera, aquesta quarta part han hagut d'aplicar un conjunt de mesures de seguretat, com la separació de sis metres entre cada parada, l'ús de gel hidroalcohòlic pels clients o el fet de no poder-se provar la roba. La regidora ha afirmat que "és bàsic" seguir aquesta normativa per tal de garantir "la seguretat tan dels clients com dels treballadors".

L'Ajuntament es reuneix amb els marxants

Aquest dimecres, l'Ajuntament ha convocat la Taula del Mercat, formada pel consistori gironí, les tres entitats que representen als marxants, membres de la Federació de les Associacions de Veïns i també un representant de cada grup polític de l'Ajuntament. En aquesta taula s'explicaran les mesures que s'ha pres durant aquest temps i les previstes.

Glòria Plana ha avançat que estaran "oberts" a escoltar noves propostes que presentin els marxants per millorar la rendibilitat. De fet, la regidora ha apuntat que el seu objectiu és "buscar l'equilibri entre la reactivació econòmica i les mesures de seguretat". Fins ara, aquest "equilibri" havia estat muntar el 25% de les parades i fer-ho de forma rotativa.

Un quart de les parades podien anar-hi aquest dimarts, un altre quart el dissabte, un altre el dimarts de la setmana que ve i un últim grup el dissabte de l'altra. Per Plana creu que aquest sistema "no discrimina", tal com ha apuntat el Gremi de Marxants de les comarques gironines.

Sobre l'ampliació d'espai, Plana creu que no és necessari ja que aquest dimarts no hi han anat totes les parades que hi tenien dret a anar-hi. De fet, es guardaven 32 places de venda ambulant de roba i complements, però només han muntat 22 persones. A més, Plana creu que aquesta setmana és un bon moment per mantenir aquesta restricció i "veure allò que funciona i allò que no" per millorar de cara a la setmana vinent.

Per altra banda, la regidora de Promoció Econòmica de Girona ha descartat ampliar el nombre de vigilants al mercat. "Actualment tenim contractat personal de seguretat, hi ha agents cívics i la Policia Municipal de Girona que passegen per l'espai", ha recordat Glòria Plana. Per això no creu que calgui ampliar el nombre d'efectius per controlar el compliment de les mesures de seguretat. El que sí que ha demanat és que cada marxant "sigui responsable" de fer complir la normativa. "No podem tenir un vigilant a cada parada", ha reblat Plana.