Els marxants critiquen que Girona només permeti un 25% de les parades de roba al mercat de la Devesa

L'Ajuntament avança que està estudiant solucions

El Gremi de Marxants de les comarques gironines ha criticat que l'Ajuntament de Girona tan sols permeti que al mercat de la Devesa hi hagi un 25% de les parades de roba habituals durant la fase 1 del pla de desconfinament. Consideren que és "discriminatori" ja que només poden anar-hi una de cada quatre parades, quan habitualment n'hi poden anar unes 130.

La secretària de l'entitat, Maria Alexandra Cano, ha afirmat que hi ha altres municipis que han optat per ampliar la zona de mercat o canviar-ne la ubicació per tal de garantir que hi puguin anar-hi totes les parades. A Banyoles, l'Ajuntament estaria acabant de tancar una ampliació de l'espai on es fa el mercat on pràcticament hi podrien anar les mateixes parades que abans.

Cano ha demanat al consistori que adopti mesures similars. "La ciutat de Girona té prou espai", ha afegit la marxant. Tot i així, Cano creu que l'ampliació de metres també comportaria un augment en el nombre de personal que ha de controlar que es compleixin les mesures de seguretat.

De fet, la secretària del Gremi ha afirmat que no hi ha prou agents cívics que controlin el compliment de les mesures de seguretat. "És indignant", ha lamentat Maria Alexandra Cano. Des del Gremi s'han queixat que durant aquest dimarts al mercat de la Devesa "hi havia gent tocant els productes sense guants i provant-se la roba".

Aquest dimecres el Gremi de Marxants es reunirà amb l'Ajuntament de Girona conjuntament amb altres entitats del sector i els veïns per tal de fer un seguiment de les mesures adoptades. Cano ha assegurat que vol mostrar imatges de la gent saltant-se la normativa "perquè vegin com va".

Una vintena de parades tornen a la Devesa

Aquest dimarts al matí el mercat de la Devesa ha recuperat una vintena de parades de roba i complements dos mesos després que només s'autoritzessin les de fruita i verdura. Totes les parades han comptat amb les mesures de protecció necessàries. Només d'arribar oferien guants als clients o netejar les mans amb líquid desinfectant. A partir d'aquí havien de tocar el mínim possible els productes i si es provaven alguna peça de roba era per comprar-la, no podien tornar-la a deixar.

La majoria dels marxants han afirmat que el fet de ser el primer dia no portarà molts ingressos. L'Antonio creu que és de "valents" haver tornat aquest dimarts perquè era plenament conscient que tindria pèrdues pel baix volum de vendes. Tot i així, creu que si a còpia de dies la gent veu parades de roba, al final cada vegada s'animaran més a comprar. "La gent ha de mantenir el respecte, però controlar la por", ha afegit el marxant.

Per una altra banda, en Juan José ha afirmat que era "un goig" haver tornat a la Devesa. Ell, com molts altres marxants és autònom i per això ha recordat "les ajudes són molt poques" i no ha tingut ingressos en dos mesos. En la mateixa situació hi ha en Joan que ha afirmat que han parat "per fer quatre duros" que els ajudi a tirar endavant perquè venen d'una "situació molt dura".

Al principi només alguns tímids han gosat a acostar-se a les botigues de roba, però cada vegada l'afluència de gent ha anat a més. Mirar i mirar, però poc de remenar i encara menys de provar. Tot i així, les parades han fet alguna venda, com ara la d'en Fèlix. Ell ha anat a la Devesa aquest matí a comprar-se unes sabates d'estar per casa. Una vegada ha arribat a la parada ha demanat el número i no se les ha pogut posar per veure si li anaven bé. "Espero que sí, ja ho miraré quan arribi a casa", ha afegit en Fèlix.