El Consell Comarcal del Ripollès celebra l'entrada a la fase 1 perquè ''donarà aire'' a les empreses

El president de l'ens demana "informació clara" a partir d'ara

El Ripollès passarà dilluns vinent a la fase 1 de desescalada, un pas que des del Consell Comarcal venien reclamant des de fa una setmana. El seu president, Joaquim Colomer, va ser molt crític amb la decisió de la Generalitat de no incloure'ls en aquell moment mentre que sí que es va autoritzar per a l'Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebres i Camp de Tarragona.
Malgrat el retard, l'ens ho valora molt positivament perquè creuen que "donarà aire" a totes aquelles empreses que durant l'estat d'alarma han hagut d'aturar l'activitat. Segons Colomer, "permetrà que sectors com el primari, hostaleria i comerç comencin a agafar la inèrcia cap a la normalitat i puguin començar a fer alguna cosa de caixa". Recorda que ja han passat dos mesos i que hi ha situacions "bastant desesperants". A la comarca s'han presentat 337 ERTO amb prop de 1.700 treballadors afectats, la majoria de la indústria, hostaleria i comerç.

Volen informació "clara"

D'altra banda, Colomer reclama que Generalitat i el govern de Pedro Sánchez donin a partir d'ara informació "molt clara" sobre els següents nivells de desescalada per evitar més incertesa als sectors econòmics. El president de l'ens comarcal explica que els empresaris reclamen als polítics "concreció" i que s'anuncïi l'entrada a una nova fase quan la decisió ja sigui ferma. Si no, remarca Colomer, tornarà a passar que destinaran esforços com fa uns dies quan es donava per fet que el Ripollès passaria al nivell 1. En aquell moment alguns ja van fer adequacions i desinfeccions als negocis que després no van poder obrir.
 
És per això que insisteixen en què les decisions es basin en "números concrets" i que s'apliqui "amb lògica". "Que tothom pugui tenir molt clar els paràmetres perquè ajudarà a conscienciar i a motivar els territoris per arribar fins a un número", afegeix. Una proposta que ja van fer al Departament de Salut quan la setmana passada van demanar que "rectifiquessin".
 
Colomer lamenta que la conselleria no els hagi respost encara mentre que el govern espanyol ho va fer l'endemà de rebre la mateixa carta. Madrid els va dir que "compartien plenament el que deien" però que les competències són de la Generalitat. "És una pena que el govern espanyol tingui una resposta ràpida i ells no; creiem que el Departament de Salut no ha tingut gaire en compte el territori", conclou Colomer