Anna Maria Geli: 'No m'agrada gens la imatge parcial que hem donat de la universitat'

La rectora de la UdG diu que s'han vist "obligats" a demanar la intervenció dels Mossos d'Esquadra

  • Una grua eleva un contenidor que els estudiants havien entrat a l'edifici per bloquejar l'accés © ACN
    Una grua eleva un contenidor que els estudiants havien entrat a l'edifici per bloquejar l'accés © ACN
  • Aquest matí encara eren visibles alguns objectes i material que ha quedat a l'edifici després de la protesta © ACN
    Aquest matí encara eren visibles alguns objectes i material que ha quedat a l'edifici després de la protesta © ACN
  • La rectora, Anna Maria Geli, treballant al seu despatx on no havia pogut accedir des de dimecres © ACN
    La rectora, Anna Maria Geli, treballant al seu despatx on no havia pogut accedir des de dimecres © ACN
La rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, ha valorat la protesta dels estudiants que ha acabat aquesta nit amb un desallotjament forçós de l'edifici del rectorat per part dels Mossos d'Esquadra. Enmig d'un fort desplegament policial, els agents han obligat a 25 estudiants a abandonar el rectorat. L'operatiu s'ha fet de matinada i no hi ha hagut ni incidents remarcables ni detinguts.

La rectora, però, ha reconegut que no li agrada gens la imatge que ha donat la universitat durant els dies de la tancada. Ara bé, ha assenyalat que es tracta d'una "imatge parcial" ja que tota la resta de l'activitat universitària s'ha desenvolupat durant els darrers dies amb "total normalitat".

Geli ha explicat que van intentar negociar amb els estudiants i que van arribar a alguns acords com convocar un claustre o retirar de l'ordre del dia la creació d'un consell assessor extern. A canvi, el rectorat demanava als estudiants que permetessin als treballadors accedir a l'edifici. "No els demanàvem ni que marxessin de l'edifici, simplement que deixessin accedir els treballadors, però s'hi van negar dient que la voluntat era molestar al màxim possible i que s'hi quedarien de manera indefinida", ha detallat Geli.

Davant d'aquesta postura dels estudiants, la rectora ha assegurat que no tenia "cap altra opció" que demanar la intervenció de la policia. Geli va denunciar l'ocupació de l'edifici el passat divendres i aquesta passada matinada s'ha produït el desallotjament. Aquest matí, per tant, els treballadors han pogut tornar a entrar, tot i que les conseqüències de l'ocupació encara es noten a l'edifici on hi ha pancartes, pintades, restes de menjar i també roba i algun sac de dormir. Les brigades municipals han hagut de pujar una grua fins a la plaça del rectorat per retirar un contenidor que els joves havien posat a dins de l'edifici per barrar el pas. A banda d'aquestes alteracions, Geli ha explicat que l'edifici està en bon estat i que els joves no han causat desperfectes.

En el moment del desallotjament, a l'interior de l'edifici hi havia 25 joves que han estat identificats per part de la policia. Geli ha descartat emprendre cap tipus d'acció legal en conta de les persones que han protagonitzat la protesta. "Crec que hauríem de deixar-ho aquí", ha defensat la rectorat.

Geli ha dit que comprèn que hi hagi moviments de protesta en conta de la situació econòmica del país i les retallades però ha recriminat als estudiants que "no tot s'hi val". "No és possible que un edifici quedi paralitzat i que els treballadors estiguin gairebé una setmana sense poder entrar al seu lloc de treball", ha lamentat. Un cop desallotjat el rectorat, Geli confia que els estudiants tornin a canalitzar les peticions a través dels representants del Consell d'Estudiants ja que ha remarcat que són membres "escollits democràticament" pels companys.

No es planteja dimitir

Entre les demandes dels joves que han ocupat l'edifici, hi havia la petició de dimissió de Geli. La rectora ha assegurat que no pensa plegar i que pensa esgotar el mandat, que acaba l'any vinent.

"En un moment amb una situació econòmica tant difícil, acabar demanat la meva dimissió és una posició reduccionista i minimalista i no té cap sentit", ha manifestat la rectora, que considera que el problema és d'abast més general i que "no està a la seva mà" poder-lo solucionar. "Els rectors fem tot el que podem i estem fent pressió al ministre per tal d'evitar les retallades", ha defensat.

Missatge a la comunitat universitària

La rectora ha adreçat aquest dilluns una carta a tota la comunitat universitària on esmenta que la situació econòmica és molt dura i que la voluntat de la UdG és afrontar amb "coratge i decisió" una política que permeti a la universitat no deixar d'ocupar el "lloc d'excel·lència que li pertoca.

En el comunicat, Geli també agraeix "l'esforç i comprensió" dels treballadors del rectorat per haver-se adaptat a les circumstàncies i remarca que ningú ha deixat de treballar perquè tothom ha estat reubicat mentre ha durat l'ocupació. En la carta, també agraeix el suport dels òrgans de la UdG i es fa ressò de la "solidaritat" que la societat gironina ha mostrat envers la universitat.

"No tanquem la Universitat de Girona, l'obrim més que mai al coneixement, a la recerca, a la divulgació, a la transmissió del saber, al lligam amb la societat, a la cooperació. L'obrim a l'entusiasme amb què afrontem dies difícils. Justament perquè pensem que, entre tots, amb diàleg i sense postures maximalistes, els podem superar", conclou l'escrit.
  • La rectora diu que no tenien cap altra opció que avisar als Mossos © ACN
  • Geli diu que no té cap sentit demanar la seva dimissió © ACN