Sanitat aprova la proposta de la Generalitat i Girona no passarà dilluns a la fase 1

El Ministeri ho comunicarà oficialment aquest vespre

[ACTUALITZAT 22h] El Ministeri de Sanitat del govern espanyol, encapçalat per Salvador Illa, ha aprovat que la Regió Sanitària de Girona no passarà a la fase 1 de la desescalada el proper dilluns 11 de maig tal i com li havia proposat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya segons fonts consultades per El Gerió Digital.

Tampoc ho faran les altres regions proposades pel govern català de l'Ambit Metropolità Nord, la Catalunya Central, l'Àmbit Metropolità Sud, Lleida i Barcelona ciutat. Si que passen en canvi les regions de Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran.

Des de Salut es va determinar quins territoris eren aptes o no per passar a la fase 1 en segons un seguit de variables per tal de determinar un índex que permet classificar les regions de manera relativa en la dificultat a curt termini per a controlar la malaltia i donar el potencial de creixement immediat de l’epidèmia (EPG).

La seva escala de valors és la següent: Per sota de 30 es parlaria de risc baix; entre 30 i 70 risc moderat; entre 71 i 100 moderat-alt i finalment més de 100 seria risc alt. Per regions sanitàries els seus índex EPG a dia d'avui són aquests:

Regió Sanitària de l'Alt Pirineu Aran: 8 (risc baix)
Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre: 18 (risc baix)
Regió Sanitària Cap de Tarragona: 21 (risc baix)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Nord: 38 (risc moderat)
Regió Sanitària Catalunya Central: 46 (risc moderat)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Sud: 58 (risc moderat)
Regió Sanitària de Lleida: 60 (risc moderat)
Regió Sanitària de Girona: 65 (risc moderat)
Barcelona ciutat: 91 (risc moderat-alt)

Crítiques des de la capital

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va criticar ahir molt durament a tots aquells ciutadans que no compleixen les normes de confinament i aprofiten les franges de sortida regulades per estar al carrer constantment. També es va mostrar contrariada després de que dimecres el Departament de Salut va anunciar que la Regió Sanitària de Girona no entraria dins la fase 1 de la desescalada el proper 11 de maig.

Amb tot, va assegurar que "el esforços fets fins ara no han estat suficients". A dia d'avui es registra una mitjana de 167 casos per cada 100.000 habitants amb índex de propagació baix, però no lo suficient com per tenir un EPG semblant al de les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona o l'Alt Pirineu-Aran que sí han entrat a la fase 1.

Altres territoris espanyols

El Ministeri també ha acordat que Astúries, Cantàbria, el País Basc, la Rioja, Navarra, Galícia, l’Aragó, les resta de les Illes Balears (Formentera ja estava en fase 1) i de les Canàries, Murcia, Extremadura, Ceuta i Melilla passin íntegrament a la fase 1. Pel que fa a Castella i Lleó, s’ha establert que 26 àrees bàsiques de salut passin a la següent fase.

A Castella-la Manxa només passaran dues de les províncies proposades: Cuenca i Guadalajara, deixant fora Toledo, Ciutat Real i Albacete.

Al País Valencià passaran de fase deu departaments sanitaris, entre ells Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoy, Dènia o Torrevieja, a Alacant.

D’Andalusia, passaran les províncies d’Almeria, Càdis, Còrdova, Huelva, Jaén i Sevilla. Malgrat això, les de Màlaga i Granada podrien avançar en els propers dies perquè “la seva evolució és molt bona”.