Buch rebutja individualitzar el desconfinament per municipis i deixar que alguns passin a la fase 1

El conseller creu que el govern espanyol ha d'aprovar la proposta catalana

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha rebutjat individualitzar el desconfinament per municipis. "Cada municipi no té un sistema propi de salut pública, té un hospital de referència. Hem de mirar les dades sempre en conjunt, no les podem mirar per municipi", ha dit a Ràdio 4 després que pobles petits hagin demanat poder passar a la fase 1 encara que la seva regió no ho faci.
Buch ha insistit que si s'obre molt la situació per a un municipi i no per a un altre pot haver risc de contagi. Ha afegit que la divisió per regions ja suposa una unitat més petita, tot i que sempre hi ha diferències. El conseller creu que el govern espanyol ha d'aprovar la proposta catalana sobre el pas a la fase 1 perquè "segueix els criteris que han imposat". "Podríem discutir si un territori de Catalunya comparat amb algun altre territori de l'Estat, a aquell se li fa un tracte i aquí un altre, això sí", ha afegit sense anar més enllà.
 
Pel que fa al Consell Assessor de Salut, que va fer un informe crític amb la gestió de la pandèmia per part el Govern, Buch ha reivindicat que es tracta d'un "exercici de transparència". "M'agradaria veure si altres governs tenen aquest punt de valentia", ha indicat el conseller, que s'ha mostrat convençut que altres executius "els fan retocar o els amaguen". El Govern, ha dit, està estudiant les propostes i mesures que planteja de cara al futur.
 
Sobre la proposta de pas a la fase 1 que ha fet el Govern, ha opinat que és "prudencial i adequada a la realitat". S'analitzarà en una reunió aquest dijous amb el Ministeri de Sanitat. En preguntar-li si creu que s'aprovarà ha estat taxatiu. "No pot ser d'una altra manera", ha respost.
 
Sobre la gratificació extraordinària i l'exclusió dels Mossos, el conseller ha insistit que aquí hi ha un problema tècnic que s'està mirant de solucionar, perquè la policia catalana té la seva mesa pròpia, al marge de la general de funció pública. Al seu parer, la mesura és encertada, però considera "injust" que es deixés de banda "algú que ha treballat d'una forma directa contra la covid-19".