Justícia tanca el centre de menors de Girona

El Departament justifica la mesura perquè hi ha hagut un descens global de joves internats i que el centre estava per sota la seva capacitat

Els centres de Montilivi i els Til·lers són dos dels set que el Departament de Justícia té repartits arreu de Catalunya. El Departament, però, ha optat per tancar els dos equipaments, davant la davallada de joves internats, o en règim semiobert, que s'ha registrat arreu de Catalunya.

De fet, segons informa Justícia, en aquests moments hi ha 269 joves internats en els diferents centres educatius de justícia juvenil. L'any passat, per aquestes dates, eren 319.

Davant aquesta davallada, el Departament ha optat per fer un "reagrupament de menors seguint un criteri d'eficiència". Fent una radiografia del set centres educatius que hi ha al país, Justícia ha decidit tancar els de Girona i Mollet del Vallès perquè aquests dos -com s'assegura des del Departament- estan "molt per sota" de la seva capacitat.

A més, en alguns casos, molts dels menors que hi ha interns no tenen causes pendents amb els jutjats del territori. Això és el que passa al centre de Montilivi. De les 43 places de què disposa, només n'hi ha 25 ocupades. I d'aquests menors i joves, tan sols vuit tenen causes pendents amb jutjats gironins.

Apart que no cobreix totes les places d'interns, Justícia també justifica el tancament del centre de Montilivi per raons d'eficiència econòmica. I és que, segons fonts del Departament, el cost anual de manteniment de l'equipament és de 4 milions d'euros (MEUR).

Pel que fa al segon centre que es tancarà, Els Til·lers de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), aquest centre tampoc cobreix totes les places. Dels 73 llits de capacitat màxima, només en té 49 d'ocupats, amb menors o joves que s'hi estan tan en règim intern com semiobert.

Tant en el cas de Girona com en el de Mollet, a més de les habitacions, els dos centres també tenen aules de formació educativa, tallers ocupacionals, pista poliesportiva i gimnàs. A més, Els Til·lers també disposa de camp de futbol i piscina, i el de Montilivi, d'un frontó.

De set a cinc centres

Actualment, hi ha set centres de menors i dos pisos d'inserció arreu del territori. Sumen en total 411 places. Amb el tancament dels de Girona i Mollet, el sistema passarà a tenir 295 places. El Departament de Justícia, però, ja precisa que, en cas que s'incrementin els joves delinqüents que hagin d'ingressar en centres, aquest número es pot ampliar fins a les 310 places.

Ara per ara, arreu de Catalunya hi ha 269 joves internats o en règim semiobert en centres educatius de justícia juvenil. Segons el Departament, la voluntat és apostar per la mesura del règim semiobert com a via per facilitar la reinserció dels menors i joves.

Quan es facin efectius els dos tancaments, Catalunya tindrà cinc centres de menors. Seran l'Alzina de Palau-Solità i Plegamans (Vallès Oriental), Folch i Torres de Granollers, El Segre de Lleida, Oriol Badia de Guardiola de Font-rubí (Alt Penedès) i Can Llupià de Barcelona.

El tancament, a finals de juny

Segons fonts sindicals consultades per l'ACN, la voluntat és començar el trasllat d'interns a partir del proper 8 de juny, amb la intenció que el dia 30 d'aquell mateix mes tanquin Montilivi i Els Til·lers. Es preveu que el Departament doni a conèixer els detalls dels dos tancaments aquest mateix dijous al matí, durant una reunió amb els sindicats CCOO, UGT, CATAC-IAC i CSIC a la seu del carrer Aragó. Sobre la taula, només hi ha un únic punt de l'ordre del dia: la reorganització dels centres de justícia juvenil.

Les mateixes fonts asseguren que la voluntat és que els joves de Montilivi i Els Til·lers es reubiquin a l'Alzina i a Can Llupià. Els sindicats també indiquen que, tot i el tancament del centre de Girona, el més probable és que Justícia aposti per mantenir-hi el pis assistit que hi té actualment i -fins i tot- incrementar-ne alguna plaça.

Pel què fa a les plantilles, CATAC-IAC xifra en uns 140 els treballadors afectats pel tancament dels dos centres. Des del sindicat, també expliquen que Justícia els ha assegurat que el personal es reubicarà i que aquest 2012 no es farà efectiu cap més acomiadament.