ICV denuncia que les obres de l'AP-7 destrueixen un jaciment arqueològic a Domeny

Cultura assegura que s'han fet els estudis i s'ha extret tot el material de valor abans d'autoritzar Abertis a entrar de nou amb les màquines

ICV ha acusat el Departament de Cultura d'autoritzar a Abertis remprendre les obres de l'enllaç de Domeny i, com a conseqüència d'això, considera que està evitant que el jaciment que es va trobar fa un any s'acabi d'excavar totalment. Segons el diputat Joan Boada, només s'ha excavat un 5% del total de la superfície i s'han extret 5.000 peces de pedra. "Estem parlant d'un jaciment de primer nivell a Europa i on les peces es trobaven intactes al mateix lloc on estaven a l'època del paleolític", ha destacat.

Boada considera que cal continuar amb l'excavació i que el Departament de Cultura hi ha de destinar més diners per contractar arqueòlegs. "Ens hem posat en alerta perquè ens han dit els arqueòlegs que no continuen perquè Abertis no té diners", ha explicat.

Cultura s'explica

Des del Departament de Cultura, el director dels serveis territorials a Girona, Antoni Baulida, ha explicat que s'ha permès a Abertis continuar amb les obres després d'estudiar el jaciment durant més de tres mesos. Segons ha detallat, els estudis han estat dirigits de manera consensuada des de Institut Català de Paleologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i (ICAC) els serveis territorials de Cultura, amb col·laboració de la Universitat de Girona.

Segons ha detallat, un total de 44 arqueòlegs han estat tres mesos estudiants el jaciment -que ocupa una superfícies de més de 22.000 metres quadrats- i han extret "nombrós materials". Baulida ha explicat que, al tractar-se d'un jaciment tant extens, s'han fet diferents sondejos però que a tots s'ha acabat trobant "informació repetitiva". "Només s'han trobat eines de pedra i els tècnics han considerat que no hi havia més material d'importància i, per tant, hem autoritzat la represa de les obres", ha assenyalat.

Aquests treballs han costat 500.000 euros. Un cop estudiat, el jaciment ja s'ha tapat. Tres arquitectes acompanyen però als obrers d'Abertis per controlar que, mentre es fan moviments de terra, no hi hagi cap troballa inesperada.