L'astronauta Michael López-Alegria i l'autora de Geronimo Stilton, al III Fòrum Impulsa

L'edició d'enguany se centrarà en la col·laboració com a eix central per impulsar el progrés i l'emprenedoria

El proper 29 de juny, Girona tornarà a ser el punt de trobada de l'emprenedoria. "El Fòrum Impulsa és el lloc i el moment on els joves perden la por a emprendre", destaca el president del comitè organitzador.

Més de 1.200 persones i divuit ponents ompliran l'Auditori amb un objectiu comú: fomentar la iniciativa, la creativitat i la solidaritat dels més joves. Per això, la meitat dels assistents d'aquest tercer Fòrum Impulsa tindran menys de 35 anys.

La Fundació Príncep de Girona artífex de l'esdeveniment, manté el mateix format que l'edició anterior, que Lagares ja ha batejat com "la fórmula Impulsa". És a dir, concebre la jornada i agrupar les ponències al voltant de quatre grans àmbits, que resumeixen els conceptes clau a l'hora d'innovar: Il·lusionar, Educar, Emprendre i Transformar.

Aquest any, però, al llarg de cada bloc s'hi incorporarà de manera transversal el concepte de col·laboració, com a eix central d'aquesta tercera edició. "Es tracta d'una actitud social imprescindible dels joves, i de la societat en el seu conjunt, per impulsar el progrés i per resoldre la complexitat creixent del món", ha ressaltat Josep Lagares.

"La col·laboració entre disciplines, entre empreses, entre grups de recerca, entre sectors i entre talent emergent i establert serà, durant els propers anys, el catalitzador més important de la transformació de la societat", ha dit el president del comitè organitzador. I hi ha afegit: "El Fòrum Impulsa començarà afirmant que el futur és CO i, al cap del dia mostrarem experiències que evidencien que el món ja és CO".

Ponents de primer nivell

En total, fins a divuit ponents passaran el proper 29 de juny per l'escenari de l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Entre aquests, hi ha emprenedors que s'han erigit com a veritables referents internacionals. Qui obrirà les sessions serà l'astronauta madrileny Michael López-Alegria, president de la Commercial Spaceflight Federation. López-Alegria, entre els anys 1992 i 2012 ha participat en quatre missions espacials i suma tres rècords a l'estratosfera.

Des d'aleshores, i durant tota la jornada, el públic podrà escoltar conferències com les de l'holandès Jil Van Eyle, creador de 'Teaming', una iniciativa de col·laboració solidària per donar suport a causes socials a través de microdonacions; el nord-americà David Karp, que al 2007 -i amb només 21 anys- va fundar 'Tumblr', una plataforma de microblocs que ja n'aplega més de 50 milions, o l'investigador espanyol Pedro Alonso, que desenvolupa una vacuna contra la malària que podria estar llesta el 2014.

Qui clourà les jornades serà l'escriptora milanesa Elisabetta Dami, autora dels bestsellers de 'Geronimo Stilton'. Dami, que compta amb uns cinquanta títols traduïts a més de vint idiomes, és el primer cop que parlarà en públic. I ho farà a Girona, en el marc del tercer Fòrum Impulsa.

375.000 euros

A més dels actes a la sala simfònica de l'Auditori, el programa del tercer Fòrum Impulsa es complementa amb diverses activitats paral·leles. "Apart dels ponents, ens agrada destacar que el Fòrum s'adreça als joves i compta amb els joves", ha ressaltat el seu director executiu, Salvador Maneu.

Així, el Fòrum ja ha escalfat motors amb l'organització d'una sèrie de tallers, trobades i conferències, que han començat a principis d'aquest mes i s'allargaran fins al proper 29 de juny. I aquell mateix dia, en paral·lel a les ponències, també s'han organitzat converses entre júniors i sèniors, exposicions de projectes de joves i diverses actuacions, algunes d'elles dissenyades especialment per a aquest tercer Fòrum Impulsa.

La tercera edició del Fòrum compta amb un pressupost màxim de 375.000 euros, lleugerament inferior al de l'any passat (el 2011, l'acte es va tancar amb un pressupost final d'uns 400.000 euros). A més, com ha destacat Salvador Maneu, cap dels ponents que hi participen cobrarà. "Aquesta és una condició sine qua non per assistir", ha dit el director executiu.

L'acte es retransmetrà per streaming i es podrà seguir en directe a més de 1.200 universitats de tot el món. Precisament, això s'emmarca dins la voluntat de fer caminar el Fòrum com a referent internacional. De moment, però, el seu comitè organitzador es vol centrar en impulsar-lo arreu de l'estat i, després, assolir més projecció exterior.