Desconvocada la vaga d'escombraries de Girona

Acorden un únic conveni per als treballadors, equiparació salarial i fixen els augments anuals de sou per als tres pròxims anys

A partir de l'1 de gener de 2012, les empreses que abans feien la recollida d'escombraries -l'empresa municipal Musersa i l'empresa responsable de la recollida selectiva- formen part d'una única empresa sota el nom Girona + Neta. Des d'inicis d'any, els treballadors de les dues empreses demanaven equiparació salarial i que es reprengués la negociació col·lectiva.

Després de llargs dies de reunions i negociacions -amb l'exposició del 'Girona, temps de flors' cada vegada més a prop-, els sindicats i l'empresa han aconseguit un acord. L'empresa té el 75% de participació de FCC i el 25% restant és de l'ajuntament.

Pocs minuts abans de la mitjanit, els treballadors han votat en assemblea el principi d'acord d'empresa i sindicats. La decisió s'ha refrendat per majoria i, per tant, s'ha desconvocat la vaga. En línies generals, l'acord preveu que l'empresa tingui un únic conveni col·lectiu amb vigència per a tres anys. Equipara les condicions salarials dels treballadors provinents d'una i altra empresa amb efectes retroactius a l'1 de gener, permet la jubilació als 65 anys i també fixa que qualsevol canvi substantiu de les condicions de treball s'haurà de votar i pactar amb el comitè.

A més, gràcies a les quatre hores de negociació d'aquesta nit, s'ha aconseguit fixar els increments salarials per als pròxims tres anys. Segons ha explicat el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, el 2012 els treballadors cobraran un 2% més, igual que el 2013, el que suposa uns 240 euros més bruts l'any. Per al 2014, l'increment ve marcat per l'IPC i s'ha fixat que, com a mínim, sigui de l'1% independentment de l'augment que finalment registrin els preus.

Segons ha trascendit, fins a l'últim moment els sindicats de la CGT i de CCOO optaven per anar a la vaga però, en canvi, la UGT -que té majoria- volia desconvocar. La decisió s'ha pres per assemblea i s'ha decidit, majoritàriament, no anar a la vaga i acceptar el principi d'acord acoonseguit per les parts. Això garanteix que una de les principals cites turístiques i lúdiques de la ciutat no es vegi afectada per una vaga d'escombraries.