Els escombriaires de Girona amenacen amb una vaga indefinida la setmana de Temps de Flors

La plantilla de Girona + Neta denuncia que els treballadors de la recollida selectiva cobren menys diners per fer la mateixa feina

"No volem anar a la vaga, el que volem és que s'arregli la situació abans", explica Josep Vives, que és membre del comitè d'empresa amb representació dels sindicats de CCOO i CGT. Denuncien que la taula de negociació està "en un punt mort" des de fa mesos i reclamen a l'Ajuntament, que té el 25% del capital de l'empresa i amb l'alcalde com a president del consell d'administració, que s'assegui a negociar per tal de trobar una sortida.

Damunt la taula hi ha un seguit de reivindicacions, entre les quals hi ha portar a terme l'equiparació salarial que es va acordar amb l'anterior equip de govern (PSC) i amb el vist-i-plau de CiU a l'oposició, ara al govern, que no s'ha complert. Segons Vives, a partir del dia 1 de gener del 2012 els 27 treballadors encarregats de la recollida selectiva havien de passar a tenir les mateixes condicions econòmiques que la resta de treballadors de l'anterior empresa pública Musersa de recollida d'escombraries, però això no ha estat així. Calculen que, tot i fer "la mateixa feina", poden arribar a cobrar xifres superiors als 3.000 euros anuals.

Per altra banda, denuncien que la negociació col·lectiva també està paralitzada. Els treballadors demanen no perdre poder adquisitiu i millorar les condicions de treball del torn de nit. També reconeixen estar preocupats pels efectes de la nova reforma laboral, que suposarà un pas enrere i la "pèrdua" de les condicions laborals aconseguides des de fa molt anys.

Calendari de protestes

És per això que s'han marcat fer concentracions a la porta de l'ajuntament tots els divendres del mes d'abril i el dia 4 de maig a les deu del matí i ja tenen convocada una vaga indefinida per al dia 9 de maig. Aquesta data coincideix amb la setmana del Temps de Flors que començarà tres dies més tard.

L'any passat, els treballadors de la recollida selectiva ja van convocar una vaga indefinida durant varis dies per arrencar el compromís de l'empresa i l'ajuntament que amb el nou concurs es mantindrien els llocs de treball i s'equipararien els salaris de la recollida selectiva. La situació va durar varis dies i això va comportar la concentració de brossa per la ciutat.