Front comú a la Diputació de Girona per enterrar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local

L'ens supramunicipal demana a l'estat espanyol flexibilitzar l'endeutament i la llei de contractació

Totes les formacions polítiques que formen la Diputació de Girona han aprovat aquest dimarts una moció per exigir a l'estat espanyol que deixi sense efectes les mesures que imposava la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).

Consideren que els ajuntaments ja han reduït de forma important el deute i per això ara necessiten els diners que els generen els superàvits per fer front a la crisi econòmica i social que arribarà arran de la pandèmia.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha avisat que les afectacions del coronavirus desembocaran en "una crisi més greu que la del 2008". Noguer ha recordat que tot i la davallada econòmica que va suposar, en aquell moment "tot seguia obert", a diferència d'ara.

Per això, ha demanat al govern espanyol que elimini alguns dels punts de LRSAL i fer front a la crisi amb més recursos. "La crisi del 2008 ens va portar la LRSAL i aquesta, ens ha de portar sortir-ne", ha afegit Noguer. En aquest sentit, el president ha recordat que les administracions locals (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) ja no tenen els nivells de deute que tenien abans i per això demanen "aportar a la societat tot allò que hem estat generant" a través del superàvit del 2019. Fins ara, els diners sobrants s'havien de destinar a eixugar el deute.

En aquesta línia, el portaveu de Tots per l'Empordà, Carles Motas, ha afirmat que els ajuntaments s'havien convertit en la "ventafocs" perquè la LRSAL els havia "reduït l'autonomia". De fet, Motas ha assegurat que amb aquesta llei, els consistoris es transformaven "en mers gestors de les polítiques d'altres administracions".

Una taula per consensuar polítiques

Per altra banda, la moció aprovada per unanimitat aquest dimarts a la Diputació de Girona suposarà la creació d'una taula de treball per elaborar un pla econòmic i social de recuperació de la crisi. Serà una taula formada pels portaveus de les diferents formacions que tenen representació actualment a la corporació.

La diputada socialista, Sílvia Paneque, ha destacat la importància d'aquesta taula a l'hora de consensuar polítiques econòmiques i socials. Paneque creu que és una bona oportunitat per "posar un pilars per a un nou model social i econòmic" i que cal aprofitar-la, a diferència del que va passar en la crisi del 2008.

La cupaire Laia Pèlach ha volgut recordar que "l'emergència sanitària ens ha demostrar que els serveis públics són més necessaris que mai". Per això ha aprofitat per demanar a les administracions que es comprometin en no repetir retallades en àrees com la salut, tal com va passar durant la crisi econòmica d'ara fa deu anys.

A més, Pèlach també ha anunciat que en la taula volen aprofitar per "replantejar el model econòmic" que hi ha a la demarcació de Girona. Segons la cupaire, aquesta crisi ha de servir per fomentar un canvi en el sector turístic i reduir-ne la seva dependència econòmica.