El PSC està en contra de la supressió dels partits judicials de Ripoll, Santa Coloma i Sant Feliu

Àlex Sáez avança que buscarà la complicitats per consensuar una postura a favor del seu manteniment

El socialista, ha avançat que buscarà la complicitat de tots els actors amb responsabilitat en l’àmbit de la justícia a les comarques gironines per actuar d’una manera consensuada a favor de l manteniment dels partits de Ripoll, Sant Feliu i Santa Coloma de Farners, els tres que proposa eliminar l’informe. El CGPJ proposa concentrar els partits judicials en àrees amb més de 100.000 habitants i un mínim de vuit jutjats.

“Els socialistes defensem l’accés fàcil dels ciutadans a la justícia perquè la considerem un servei públic. La llunyania va en detriment d’aquest accés i no hi podem estar d’acord”, ha valorat el diputat.  El CGPJ proposa que Santa Coloma de Farners, que dóna servei a més de 81.000 persones, passi a formar part del partit de Girona per formar una nocva àrea que donaria servei a uns 296.000 ciutadans. La segona supressió implicaria que el jutjat de Sant Feliu de Guíxols que ara serveix a més de 48.000 persones, s’agrupi amb el de la Bisbal i es formi un partit amb 133.000 ciutadans. El Consell també proposa que Ripoll, que assisteix a 26000 persones, hauria de dependre de Vic per formar part d’un nou partit amb més de 179.000 persones al càrrec. “És un informe poc documentat. No feia falta fer-lo. I nosaltres volem obrir un diàleg amb el Consell per expressar-li la nostra opinió contrària. I demano a les màximes autoritats jurídiques de Catalunya, a l’Audiència de Girona, a la Fiscalia, al Col•legi d’Advocats, que es posin al costat dels ciutadans”. “Voldríem reaccions conjuntes a favotr del manteniment dels partits judicials”, reclama Sáez. 

El diputat ha dubtat de la constitucionalitat de l’augment de taxes judicials que ha imposat la Generalitat i ha criticat la del govern estatal. Els augments, per exemple, provocaran una pujada de gairebé el 200% de les taxes per a una apel•lació de manera que si fins ara costava 300 euros, amb la nova normativa se n’hauran de pagar 800 més els 120 que imposa la Generalitat. Per a una cassació, fins ara gratuïta, un ciutadà haurà d’abonar 750 euros de taxes i 120 més que imposa el govern català i per a un judici de reclamació de més de 3.000 euros que fins ara implicava unes taxes de 90 a partir d’ara se n’hauran de pagar 210.

Els ciutadans amb rendes de fins a 12.000 euros tindran l’accés gratuït. La resta haurà de pagar. “El resultat és una justícia per a rics i una altra per a pobres. L’augment de les taxes són un altre atac a la línia de flotació de les classes mitges. És una mesura per evitar l’accés a la justícia que ha de ser un servei públic, que havia fet passos per modernitzar-se i que amb aquestes mesures fa tres o quatre passos enrere”, lamenta el diputat socialista. “Hi ha d’haver mesures per evitar l’excés de litigis però intentar descongestionar els jutjats amb mesures com aquestes és anar pel broc gros i matar mosques a canonades”, conclou Sáez.