El Consorci de la Costa Brava no tindrà nou gerent fins que finalitzi el judici

La sentència podria declarar nul o improcedent l'acomiadament

Manel Serra, que també va ser president de Caixa Girona durant el procés de fusió amb 'la Caixa', va deixar de ser gerent del Consorci de la Costa Brava el 29 de novembre de l'any passat, després de 28 anys. El president del Consorci, Carles Pàramo, va decidir apartar-lo de la feina i convocar un nou concurs públic per cobrir la plaça de gerent. L'acomiadament, però, ha acabat arribant als Jutjats per dues vies. D'una banda, de la mà de l'advocat laboralista Manel Valls, Serra ha presentat una demanda sol·licitant que declarin nul o imporcedent el seu acomiadament.

El 12 d'abril, l'advocat de Serra va demanar a la titular del Jutjat Social número 2 que adoptés com a mesura cautelar la suspensió de la convocatòria del concurs públic per nomenar un nou gerent al Consorci de la Costa Brava. Segons argumentava el lletrat, la no suspensió podia fer perdre finalitat legítima a la demanda.

Una petició que la titular del jutjat, la magistrada Estefania López, ha admès. En una interlocutòria, la magistrada declara que aquest concurs quedi en suspens i argumenta que, si no s'adopta aquesta mesura cautelar, podria resultar "impossible o extremadament difícil" complir una sentència que declarés nul o improcedent l'acomiadament.

Tot i que les bases del nou concurs estipulen que no hi hauria nou gerent fins cap al mes de juliol i la vista per aquest cas està assenyalada pel 16 de maig, la magistarda considera que hi pot haver diversos factors que podrien fer que s'hagués de complir una eventual sentència en contra quan ja hi hagués nou gerent. Per una banda, es podria suspendre la vista i, a més, la sentència no seria ferma i es podria recórrer, fets que retardarien el procés. Segons la interlocutòria, també podria provocar perjudici en el nou gerent si una sentència obligués a readmetre l'anterior.

Pel que fa a l'afectació a l'interès públic, la magistrada recorda que Manel Serra ha estat gerent durant gairebé tres dècades i que des que el van acomiadar el Consorci ha assumit les seves tasques de forma interina. Per això, conclou que paral·litzar el concurs uns mesos no ha de causar grans trastorns a l'ens. La interlocutòria tampoc és ferma i es pot recórrer.

Paral·lelament a la demanda davant el tribunal social, Serra i l'advocat penalista Benet Salellas també han presentat una querella contra dos càrrecs del Consorci de la Costa Brava, el secretari Jordi Batllori i el cap dels serveis jurídics Pere Saló. Segons Manel Serra, uns dies abans que es fes efectiu el seu comiat, els dos homes li van retenir i impedir l'accés al seu correu tant ordinari com electrònic. L'exgerent sosté que van canviar els panys per barrar-li el pas al despatx i que també van fer canviar els codis del seu ordinador per evitar que entrés al sistema.

Segons el lletrat de Serra, Benet Salellas, l'objectiu final dels dos imputats era "vexar i humiliar" l'exgerent i coaccionar-lo perquè plegués. Aquest dijous Saló i Batllori han declarat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Girona en fase d'instrucció mentre que Manel Serra i l'informàtic del Consorci ho van fer dimecres. Acompanyats del seu lletrat, Carles Monguilod, el secretari i el cap del servei jurídic de l'ens s'han desvinculat de les acusacions.