Negativa dels naturalistes a l'ampliació del sòl industrial per la planta de triatge de Sant Jaume

L'entitat demana que es faci un estudi sobre les olors que aquesta infraestructura pot emetre a les poblacions properes

En un comunicat, defensen que cal moderar al màxim l'ús del sòl, tal com plantegen les directrius del Departament de Territori i Sostenibilitat, i posen en dubte que s'hagi optat per agafar sòl no urbanitzable per convertir-los en ús industrial. Els terrenys escollits des del Consell Comarcal de la Garrotxa  pertanyen a can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectada amb l'altre polígon.

Des de l'ANG, s'apunta que, tot i que es prevegi envoltar-la de massa forestal, els terrenys escollits tindran un impacte ambiental superior als proposats com a alternativa, donat que suposa una interrupció del corredor biològic del riu Fluvià inclòs al Xarxa Natura 2000. Cal recordar que les altres opcions plantejades pel consistori tenen com a primera opció ubicar-la a l'actual polígon de Politger o una segona opció -"la menys dolenta", segons paraules de l'alcalde- que consistiria en utiltizar la finca de la Casica a tocar del polígon, que hauria d'agafar uns cent metres de Politger par tenir la superfície necessària. És per això que demanen que es valori l'impacte paisatgístic en funció dels usos de la planta.

Els residus industrials

L'ANG remarca que no s'oposen a la construcció d'una planta de tractament de residus que veuen necessari per poder complir les directives europees. Ara bé, critiquen que es "justifiqui" la seva capacitat de rebre residus municipals generats a tota la comarca amb la previsió de l'arribada de "residus industrials i altres residus", que considera que haurien de tractar les mateixes empreses amb els seus propis mecanismes. També denuncien que en el pla no s'indica de forma clar els percentatges globals de selecció de cada tipus de material.

Per altra banda, demanen que s'elabori un estudi exhaustiu d'emissió d'olors de la planta, tenint en compte la posició de zones d'emmagatzematge exterrios per evitar que en quedin afectades les poblacions veïnes. I si és així, que s'estableixin les mesures preventives i correctores necessàries.