Situar la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca prop del polígon industrial: 'un mal menor'

El consistori demana la creació d'una comissió paritària amb representació de tots els grups polítics de la Garrotxa per consensuar una nova ubicació

La primera opció que defensa l'ajuntament per a la futura planta continua essent la del polígon industrial de Politger, en comptes del que ha aprovat el Consell Comarcal en uns terrenys no urbanitzables de can Coma de Baix que, segons el consistori, té problemes de permeabilitat i "incompleix" la normativa urbanística actual. Ara bé, el consistori, governat per Junts-AM, està disposat a estudiar una de les opcions com a "mal menor", és a dir, la "menys dolenta", i que diuen formava part dels possibles emplaçaments proposats pel consell.

La finca en qüestió es troba a tocar del polígon industrial i per tant compliria el que demana el consell, com és no ocupar el sòl del polígon perquè la consideren estratègica. Entre els avantatges, segons el batlle, hi ha que segueix estan a aquesta zona i per tant no hi haurà problemes d'accessos i tampoc tindrà els problemes de permeabilitat que asseguren que tenen els terrenys de can Coma, amb estudis tècnics que així ho avalen. Puig ha recordat, però, que l'ens el va desestimar en considerar el terreny massa petit i per això proposen afegir-hi alguns metres del polígon industrial i fer una fórmula "mixta".

Des de l'Ajuntament s'insisteix també que estan treballant "només" amb les propostes que va formular el Consell Comarcal i els serveis tècnics del SIGMA i reconeixen que el més fàcil seria proposar la ubicació de la planta a un altre municipi. L'alcalde Ferran Puig insisteix que volen "fer front a la problemàtica" perquè entenen que no poden "traslladar" el problema a un altre municipi.

Un nou emplaçament consensuat amb tots els partits

Per això, estan disposats a treballar pel consens i demanen que es creï una comissió paritària amb tots els partits de la Garrotxa, després de les reunions bilaterals amb el Consell Comarcal, governat per CiU, sense èxit on només se'ls "informava" del que l'ens volia fer, assenyala el batlle. Aquesta és la proposta que el PSC va fer en l'últim ple del Consell Comarcal on per primer cop va canviar el seu vot -fins ara hi havia votat a favor- i va decidir abstenir-se en considerar que les coses no estaven prou clares. Un gest que des de l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca s'ha agraït i que obre la porta a continuar treballant pel diàleg.

Malgrat tot, el consistori és realista i ja alerta que esgotaran totes les vies legals en cas que no s'aprovi una nova ubicació. Això vol dir que primer de tot presentaran al·legacions, després es farà un recurs de reposició si aquestes són rebutjades i, en cas d'aprovació definitiva, s'iniciarà el contenciós administratiu per buscar una solució per la via judicial.

La setmana passada, el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar amb caràcter inicial el Pla Específic Urbanístic del Centre de Gestió de Residus (la planta de triatge), un tràmit que des de Sant Jaume de Llierca es veu en molt mals ulls ja que preveuen que el que es fa és tirar endavant una proposta que "Urbanisme acabarà tombant", segons paraules de l'alcalde.

La planta de triatge ha d'estar construïda l'any 2015.