Un centenar de membres de la PAH demanen la dimissió de Felip Puig

Protestaven per l'actuació policial d'aquest matí en un desnoament a Salt · S'han concentrat davant l'Ajuntament de Girona

  • Poc més d'un centenar de persones s'han concentrat davant el consistori © M. Estarriola
    Poc més d'un centenar de persones s'han concentrat davant el consistori © M. Estarriola
  • Membres de la PAH han cridat consignes contra la Policia © M. Estarriola
    Membres de la PAH han cridat consignes contra la Policia © M. Estarriola
  • Els manifestants han sortit de Plaça Catalunya per arribar fins l'ajuntament © M. Estarriola
    Els manifestants han sortit de Plaça Catalunya per arribar fins l'ajuntament © M. Estarriola
Els incidents d'aquest matí en el desnonament de Mohamed Bartal al seu domicili de Salt han provocat una manifestació al davant de l'Ajuntament de Girona a dos quarts de set de la tarda. Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) havien decidit concentrar-se al davant de la parada de Convergència i Unió de Plaça Catalunya. Amb tot, els convergents han decidit marxar abans que es portes a terme l'actuació de la PAH i és per això que la plataforma s'ha desplaçat fins davant del consistori.

En el trajecte fins la Plaça del Vi el poc més d'un centenar de persones han cridat consignes en contra del conseller d'Interior, Felip Puig, del qual n'han demanat la seva dimissió. Per la portaveu de la plataforma, Marta Afuera, l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest matí a Salt ha estat "inacceptable", deixant diverses persones ferides -cinc segons l'entitat amb una persona que haurà de ser intervinguda després de trencar-se una tíbia per l'actuació policial-.

Ball de xifres

La PAH ha denunciat que el desnonament a Salt d'aquest matí ha acabat amb cinc ferits, i ha assegurat que un d'ells ha patit una fractura a la tíbia. Fonts del SEM han informat que han fet dues assistències lleus. Una de les persones ha estat atesa allà mateix i ha rebutjat trasllat, mentre que l'altre ferit, un noi de 19 anys, ha estat portat a l'Hospital Santa Caterina de Salt per fer-li un control. Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que els agents s'han limitat a obrir pas a la comitiva judicial per tal que poguessin entrar al pis. Les mateixes fonts han apuntat que no hi ha hagut càrrega policial i tampoc detinguts.

Un dels ferits haurà de ser operat a l'hospital d'Olot per una fractura a la tíbia. Aquesta és la valoració que ha fet aquesta tarda la PAH de Girona després de la intervenció dels Mossos en el desnonament d'avui al matí a Salt. La portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera, ha explicat que no s'esperaven una actuació "violenta i desmesurada" dels Mossos, i ha denunciat que la policia "ha tret les porres" i "ha carregat" contra els concentrats, que feien una "resistència pacífica passiva".

Per la seva banda, fonts del SEM han informat que han atès dos casos lleus a Salt, un dels quals ha estat tractat allà mateix, mentre que l'altre ferit ha estat traslladat al Santa Caterina perquè li fessin un control.

Així mateix, fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que l'actuació s'ha fet per un requeriment judicial i que els agents s'han limitat a obrir pas a la comitiva judicial per tal que poguessin entrar al pis. Les mateixes fonts han apuntat que no hi ha hagut càrrega policial i tampoc detinguts.

Concentració d'una seixantena de persones

Els fets han tingut lloc aquest dilluns al matí, quan una seixanta persones han intentat impedir el desnonament d'una família de Salt amb dues criatures petites del carrer Grup Sant Jaume I. Tot i la resistència pacífica que han ofert -s'han apinyat tots a l'entrada de l'edifici- agents dels mossos s'han obert pas retirar-los un a un cap a les dotze del migdia. S'han viscut moments de molta tensió davant desenes de persones que miraven què passava, alertats per la forta presència policial. El matrimoni i els fills han marxat de casa i, com han dit, no tenen a on anar. L'Ajuntament de Salt assegura que s'ha fet tot el possible per evitar-ho.

En concret, portaven des de les nou del matí esperant en resposta a la concentració organitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Girona. Ho han fet convençuts que, com ja havia passat altres vegades, la seva presència dissuadiria als responsables d'executar el desnonament però aquest matí un jutge ha donat l'ordre i s'ha procedit a fer-lo efectiu.

Enmig d'un fort dispositiu policial, que ha comptat amb set furgons i més d'una vintena d'agents, els representants del banc i la comissió judicial han arribat cap a dos quarts de dotze i s'ha demanat la retirada dels concentrats per poder dur a terme el desallotjament. La resposta ha estat negativa i amb crits "no ens desnoneu, no ens desnoneu", els agents han hagut de retirar una a una totes les persones que, aferrades entre elles, pretenien de forma pacífica barrar-los el pas. S'han viscut moments de molta tensió i en algun cas la policia ha utilitzat la porra per fer-se camí.

El balanç, segons la plataforma, ha estat de cinc ferits. "Ha estat una actuació completament desmesurada", es queixava després Afuera, tot dient que havien tingut una actitud de "resistència pacífica" i "sense cap gest agressiu" per plantar cara a unes "lleis que no són legítimes" i que van en contra de les persones i en favor dels interessos dels bancs. La portaveu interpreta la càrrega com un gest per "donar exemple" i servir "d'escarment". Amb tot, ha dit que la seva lluita "continuarà".

Tot això davant la mirada de desenes de persones del barri que han viscut el desallotjament amb impotència i indignació. Alguns fins i tot s'han encarat amb la policia dient-los que sentien "vergonya" per la seva feina i que el que estaven fent anava en contra dels ciutadans.

Una família atrapada per la crisi i amb dos fills petits

Un cop el serraller ha accedit al pis, el 3r 2a del número B-1, la família ha hagut de sortir amb els seus dos fills i amb poques pertinences. Tenen un fill de tres anys i un altre de sis mesos, un fet que ha contribuït a posposar en dues ocasions més el desallotjament en els últims mesos. "No tenim a on anar", ha reconegut el pare de família, Mohamed Bartal, qui amb 38 anys ha patit els efectes de la crisi. Ara té uns 500 euros d'ajuda perquè ja esgotat l'atur. Abans havia tingut una carnisseria, que va haver de tancar el 2008, i després havia treballat a la construcció. La seva esposa, Salim, estava molt enfadada.