Descobreixen 68 tombes medievals a la necròpolis del monestir de Banyoles

Els treballs ja han finalitzat però el mateix equip d'arqueòlegs treballa al carrer Nou on també s'estan fent obres a la via

Els prop de quaranta metres quadrats que van quedar oberts a la plaça del monestir de Sant Esteve, arran d'unes obres a la via pública, han deixat al descobert un total de 68 tombes i una xifra desconeguda encara del total d'individus enterrats, ja que algunes tenien fins a cinc individus diferents en un mateix espai. La meitat de les tombes daten del segle XIII-XV i algunes també del XVI, mentre que l'altra meitat són més antigues, podrien ser del segle XI, i es corresponen a les que estan retallades a la roca de travertí, una pedra molt comuna d'aquesta zona. La datació exacte se sabrà d'aquí a uns mesos amb els resultats de la prova del carboni-14, que podrien confirmar l'ocupació de la necròpolis durant un període de 800 anys.

Tot i la falta de material ceràmic, s'han trobat objectes curiosos que aporten informació d'interès, com ara la descoberta de dues petxines corresponents a dos peregrins del Camí de Sant Jaume, enterrats en una mateixa zona. També han aparegut els fragments d'un rosari, un element "més modern" que les petxines medievals tenint en compte l'adoració de la Mare de Déu del Roser, segons explica una de les responsables de l'excavació, Bibiana Agustí.

Molts adults i pocs nadons

Una altra de les dades destacades és l'elevada presència d'adults (un 90%), mentre que només un 10% dels cossos descoberts pertanyen a infants i només un a un nadó. Aquesta informació, segons Agustí, confirma l'"ús selectiu" d'aquest cementiri, és a dir, que els menors probablement eren enterrats a una altra zona que encara no s'ha pogut excavar. Cal recordar que aquest és el primer cop que s'excava a la necròpolis medieval del monestir de Sant Esteve, que va ser ocupat per monjos des del segle IX fins al XVIII.

Per altra banda, les primeres inspeccions de les restes ja apunten algunes causes de mort dels individus enterrats. Com era habitual a aquella època, s'han trobat indicis de malalties degeneratives, alguns traumatismes -costelles trencades i extremitats- i també alguna infecció com ara a la boca. "A l'Edat Mitjana no hi ha gent gran" explica l'antropològa, que recorda que la mitjana de vida era molt més curta que l'actual.

Nova excavació al carrer Nou

Aquesta setmana ja han començat a excavar al carrer Nou de Banyoles, molt a prop del monestir de Sant Esteve, aprofitant també unes obres a la via pública. De moment, sembla que aquest punt no presenta una concentració tan elevada de cossos i tombes. Fins ara, s'havien descobert disset esquelets medievals a tocar de l'església de Santa Maria dels Turers i dataven del segle X o XII. Els arqueòlegs tenen constància que tant aquest cementiri com el del monestir de Sant Esteve haurien funcionat de forma simultània però de moment no s'ha trobat cap connexió. Faltarà veure els resultats de la nova prospecció a la zona que s'està duent a terme aquests dies.