Restes de pols d'òxid de Ferro van causar l'avaria de 1.200 calderes a Girona durant la 'Siberiana'

Gas Natural netejarà el tram afectat, d'uns dos quilòmetres de llargada, però no el substituirà perquè no hi ha risc

L'allau d'avaries de calderes de gas a Girona ciutat va tenir lloc a principis de febrer, en plena onada de fred siberià. Una mena de pols groga es dipositava als filtres i a les vàlvules i feia que els aparells deixessin de funcionar. Durant una setmana, van ser nombrosos els avisos que, tant la companyia com diversos serveis tècnics, van rebre a conseqüència d'aquest problema.

En concret, les avaries van afectar 1.230 llars, sobretot de la zona de l'Eixample, el carrer de la Creu, la plaça Poeta Marquina i el barri del Mercadal. Gas Natural va reposar les calderes avariades i, en el cas d'aquells que van optar per trucar al servei tècnic (en concret, 613 dels afectats) la companyia els ha retornat l'import dels rebuts de reparació. El valor mitjà de les factures era de 166 euros.

La investigació que va portar a terme la companyia ha permès determinar ara quin va ser l'origen del problema. En concret, les calderes es van avariar per l'òxid de ferro que s'havia format en un tram de canonada, d'uns dos quilòmetres, que es troba a la zona del Pont Major, i que abasteix de gas aquests barris de la ciutat.

Canonada d'acer

El delegat de Gas Natural a Girona, Joan Arimany, ha explicat que aquesta canonada està feta d'acer, a diferència de la majoria dels tubs per on circula el gas, que són d'un material plàstic anomenat polietilè.

Es creu que la canonada acumulava òxid de ferro d'una etapa anterior, en què es feia servir per transportar gas manufacturat que es produïa en una planta del Pont Major. "Aquest gas, a diferència del natural, era humit; i això va fer que la canonada produís òxid", ha concretat Arimany.

A principis de febrer, el delegat de Gas Natural ha explicat que les partícules d'òxid s'havien desplaçat fins a les calderes dels habitatges per dos motius. D'entrada, perquè durant una operació ordinària, Gas Natural va incrementar la pressió i el cabal del gas que circulava per aquest tub. I després, perquè l'onada de fred siberià va fer disparar la demanda.

"Per fer-nos una idea, durant aquells dies vam registrar el màxim històric de demanda, amb una punta de 21.800 metres cúbics per hora; comparat amb el mateix període del 2011, això suposa un increment del 30%", ha concretat Arimany.

Netejar, però no substituir

Joan Arimany ha explicat que, per evitar situacions semblants en un futur, la companyia ja ha posat en servei una nova entrada de gas a Girona. Fins ara, a més de la del Pont Major, també n'hi havia una altra que venia de Salt (Gironès).

A partir d'aquest hivern, però, ja n'hi ha una de tercera que ve des de Fornells de la Selva (Gironès). "Això ha permès reduir la pressió de la canonada del Pont Major", indica Arimany.

A més, quan arribi el bon temps, el delegat de Gas Natural ja ha avançat que es farà "una neteja en profunditat" del tram de canonada d'acer afectat per l'òxid. Joan Arimany, però, també ha dit que el tub no se substituirà perquè està "en molt bon estat i perquè el gas natural, per ell mateix, no genera oxidació".

Per últim, el delegat de la companyia a Girona ha definit l'avaria de les calderes com a "casos aïllats" i ha recordat que, arreu de Girona ciutat, Gas Natural té 36.800 clients.