L'Audiència de Girona condemna a tres anys de presó el propietari del macrobordell de la Jonquera

La sentència considera José Moreno autor d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers

José Moreno ha estat detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb el tràfic de persones, la prostitució i també el blanqueig de diners. A les comarques gironines, fins a finals del 2010, Moreno regentava dos bordells. Un d'ells era l'Eclipse, situat al peu de la C-31 a Mont-ras (Baix Empordà) i l'altre l'Edén de Melianta (Pla de l'Estany). Aquest darrer local va tancar definitivament el desembre de l'any passat.

Durant anys, però, José Moreno va batallar amb l'Ajuntament de la Jonquera per muntar un macroprostíbul a la població. Tot i que el consistori li va denegar la llicència el 2005, al final l'ajuntament va haver d'acabar cedint, perquè una sentència del TSJC va autoritzar l'obertura del local.

El macrobordell, batejat com a 'Paradise', va obrir portes el desembre del 2010. Va suposar una inversió de 3 milions d'euros (MEUR) i té capacitat perquè s'hi prostitueixin fins a 150 dones.

El cas que aquest febrer va portar Moreno a la banqueta dels acusats es remunta al 2008. El fiscal l'acusava d'haver liderat una xarxa de proxenetes que es dedicava a portar noies del Brasil i les feia prostituir als locals Edén i Eclipse.

Moreno s'enfrontava a una pena de 12 anys de presó, però no estava sol en el procés. Juntament amb ell, també hi havia imputats cinc homes i una dona, a qui el fiscal considerava els seus sequaços en tot l'afer. Sobre tots ells, pesaven càrrecs per un delicte continuat relatiu a la prostitució i un altre contra els drets dels ciutadans estrangers comès amb ànim de lucre.

A més, a un altre dels imputats, Ceferino Valero, el ministeri públic també li imputava un delicte de tinença il·lícita d'armes. I és que, durant les entrades i registres practicades per la policia (tant als bordells com als diferents domicilis), els agents van trobar-li una pistola semiautomàtica.

Portar-se "humanament"

Durant el judici, José Moreno va intentar desmuntar tots els arguments de l'acusació. L'acusat no va negar a què es dedicava -"tinc un prostíbul, no un restaurant", va dir- però va assegurar que en cap cas havia obligat les noies a pagar deutes desorbitats o bé a fer-les treballar sota amenaces.

Ara, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha sentenciat el cas. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, absol Moreno del delicte relatiu a la prostitució, perquè no s'ha demostrat que l'acusat forcés les noies a practicar sexe i les coaccionés, però el condemna a tres anys de presó per un contra els drets dels ciutadans estrangers.

El motiu és que, tot i que les noies constaven com a cambreres dels locals, en realitat es dedicaven a prostituir-se. Juntament amb Moreno, la sentència també condemna tres dels altres acusats pel mateix delicte. En aquest cas, però, a ells els imposa una pena de dos anys de presó, perquè considera que Moreno era qui movia els fils del negoci.

Aquests altres condemnats són Ceferino Valero, José Manuel Caeiro i Thirce Adriana Rodrigues da Silva. A més, a Ceferino Valero l'Audiència de Girona li imposa un any més de pena pel delicte de tinença il·lícita d'armes (ja que no disposava de llicència per la pistola que es va trobar a casa seva).