Jutgen l'amo de dos bordells per dirigir una xarxa que obligava noies del Brasil a prostituir-se

El fiscal demana 12 anys de presó per a José Moreno, que també és el propietari del macroprostíbul de la Jonquera, i sis acusats més

El fiscal qualifica de "lleonines" les condicions amb les que el propietari dels prostíbuls i els seus empleats feien treballar les noies. Segons l'escrit de conclusions provisionals de l'acusació pública, obligaven les noies a donar-los la majoria dels diners que guanyaven exercint la prostitució amb l'excusa de saldar el deute pel bitllet d'avió i les despeses del viatge.

Una de les noies que va denunciar aquest pràctiques i que ha de declarar en el judici com a testimoni protegit, relata que li van dir que havia d'entregar el que guanyés amb el primer i segon servei de cada nit. Els diners del primer eren per cobrir els 2.500 euros que deien que havia costat el bitllet -quan realment el cost havia estat de 800 euros- i el segon per cobrir les despeses de l'estada. "Per saldar els deutes necessitaven mesos, inclús anys", recull el fiscal.

Segons el relat de la testimoni, les feien treballar de dilluns a dijous de 5 de la tarda a 4 de la matinada i també els diumenges. Quan no treballava, havia de pagar igualment 40 euros al club. Per cada servei, que era de 30 minuts, cobrava 65 euros però una part també havia de ser per als encarregats del club. Una altra testimoni protegida explica que, en el seu cas, li feien pagar entre 100 i 150 euros diaris per estar-se al club i per cobrir el cost del bitllet. A més, també es quedaven una part del que ella guanyava amb cada servei.

Segons el fiscal, Moreno i els altres acusats van començar a fer portar noies del Brasil perquè tenien problemes de "falta de persones" que volguessin exercir la prostitució als clubs. Llavors, i sempre seguint les instruccions del propietari, la resta d'acusats es van repartir les feines per establir contactes amb terceres persones del Brasil que no han estat identificades i aconseguir que algunes noies decidissin viatjar fins a Catalunya per treballar als bordells. L'organització pagava les despeses del viatge, que després les noies havien de tornar amb la seva feina.

"Els acusats multiplicaven l'import per dos o per tres amb l'objectiu d'obtenir un major benefici", ressalta el fiscal. L'acusació púbica també recull en el seu escrit que quan l'organització feia venir noies al país ho feien amb visat de turista i ocultant la intenció real que era entrar il·legalment al país per exercir la prostitució com a mínim durant 3 mesos, el temps que durava el visat de turista.

Arran de les denúncies d'algunes noies i de les indagacions policials, la policia estatal va efectuar quatres entrades i registre el dia 21 d'octubre del 2008. En el registre del club Edén i el club Eclipse, hi van entrar nombrosa documentació, ordinadors i quantitats de diners distribuïdes en sobres amb diferents noms. Quan van registrar el domicili del propietari de les empreses mercantils que gestionaven els bordells, José Moreno, van trobar multitud de joies, material informàtic, diners, telèfons i material que, segons el fiscal, l'acusat havia adquirit gràcies als beneficis obtinguts pels pagaments que li havien fet les dones que exercien la prostitució als seus locals.

Un altre dels registres el van fer a casa de Ceferino Valero, que feia de xofer i recader, on hi van trobar documentació i també una pistola semiautomàtica marca Bayard, Per això, en aquest acusat també li imputen un delicte de tinença il·lícita d'armes a més dels delictes continuats contra els drets dels ciutadans estrangers i relatius a la prostitució. Valero s'enfronta a un total de 14 anys i 8 mesos.

A banda del xofer, també participaven en els delictes, segons el fiscal, dos homes que feien d'encarregats dels clubs, José Manuel Caeiro i Abraham Soler. Segons la fiscalia, quan van decidir captar noies brasileres per exercir a les comarques gironines es van posar en contacte amb els altres tres acusats, Juliá María Fauria, Eduardo Osuna i Thirce Adriana Rodrigues da Silva. Per a tots ells, el fiscal demana 12 anys de presó per un delicte continuat contra el dret dels ciutadans estrangers i un delicte relatiu a la prostitució. A més, demana que paguin multes per valor de 6.000 euros cadascun.