La XIè edició del Black Music Festival arrenca avui amb un 70% de grups catalans

La producció pròpia especial que uneix Triphasic i Girona Jazz Project Big Band tancarà el certamen

Un dels grans atractius d'aquesta edició del Black Music Festival és la producció pròpia 'Guadajuko', un espectacle a càrrec del trio Triphasic (Llibert Fortuny, Gary Willis i David Gómez) i la Girona Jazz Project Big Band.

Aquest concert es farà el darrer dia de festival a La Mirona de Salt, i promet ser una clausura d'alt voltatge. Els dos conjunts oferiran un espectacle original en què es produirà una simbiosi entre el jazz clàssic de Big Band del conjunt gironí amb el caràcter elèctric i de joc amb elements audiovisuals del trio Triphasic. És a dir, una combinació de tradició i modernitat en un sol espectacle.

Vents i rock&roll

Des de l'antiga fàbrica d'Estrella Damm, enguany el fesitval té "dues línies" artístiques. Una, que ve marcada pels grups caracteritzats per la presència i el pes específic d'instruments de vent (Maceo Parker, Trombone Shorty, Big Mama o Triphasic i la Girona Jazz Project Big Band, entre altres), i l'altra, on la guitarra i el rock and roll són els protagonistes (amb grups com The Jim Jones Revue, The Brew, Tom Principato, The Rock'n'Roll Brothers...).

En consonància amb aquesta doble aposta, també es posaran a la venda dos tipus d'abonaments pel festival, un per als grups de 'vents' i l'altre per als grups de 'rock'.

D'altra banda, se segueix amb l'estratègia de combinació de caps de cartell internacionals amb una bona base d'artistes locals. Enguany, la seva participació arriba ja al 70% del total).

Les xifres del festival

Fins a 28 artistes participaran en l'onzena edició del Black Music Festival. La previsió dels organitzadors és que l'assistència de públic sigui lleugerament inferior a la registrada el 2011, ja que aleshores el festival es va allargar sis setmanes donat que se celebrava la desena edició. Aleshores el certamen va convocar poc més de 10.000 persones, i enguany s'espera que hi assisteixi un màxim de 9.000 persones. D'altra banda, el festival ha reduït un 5% el seu pressupost, i el preu mitjà de les entrades se situa en els 12 euros.

Pel que fa a la ubicació del festival, enguany els concerts se celebraran en fins a 12 emplaçaments diferents. La sala La Mirona de Salt seguirà acollint els plats forts, en tant que seu central del certamen. Però al marge d'aquest espai, també s'han programat concerts a la Sala Tourmix, La Planeta, el Teatre de Sant Narcís, el Sunset Jazz Club i l'Auditori de Girona, i fora de la capital de la demarcació hi haurà concerts al Teatre de Bescanó, l'Ateneu Bar de Banyoles, el Soul Cafè de Figueres, el bar la Presó de La Cellera de Ter, i el bar Bar L'escola de La Pera.

Activitats paral·leles

Quant a les activitats paral·leles, es manté el 'Black Music & Films' (la mostra de cinema relacionat amb la música negra), que se celebrarà al Museu del Cinema de Girona, amb la projecció dels films 'Honeydripper' (John Sayles, Estats Units, 2007), 'Cadillac Records' (Darmell Martin, Estats Units, 2008) i 'The Girl can't help it' (Frank Tashlin, Estats Units, 19856).

També tindrà lloc una 'master class' a càrrec del guitarrista Tom Principato, un taller de Gospel, un curs d'iniciació a la fotografia de concerts i l'exposició fotogràfica del Black Music Festival 2011, a la Casa de la Música Salt-Girona.

El festival arrenca oficialment aquesta nit amb l'actuació de The Brew i Soul a Banda a la Mirona de Salt a les deu de la nit.