La UdG buscarà subvencions europees per compensar els 1,7 MEUR perduts

La rectora, Anna Maria Geli, assegura que el projecte no s'atura però que el seu desplegament serà més lent

El passat octubre, durant la inauguració oficial del curs acadèmic, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va rebre un missatge al seu mòbil anunciant-li que la seva universitat havia estat escollida i que rebria fons de l'Estat per desenvolupar el projecte de Campus d'Excel·lència. Allò que en un primer moment va celebrar-se com a una bona notícia, finalment no ha acabat essent-ho.

L'anunci del PP de no concedir els crèdits a aquelles universitat de comunitats autònomes que no compleixin els objectius de dèficit trastoca els plans de la UdG. Geli ha explicat que el Campus d'Excel·lència es base en la recerca en els àmbits del turisme i l'aigua i que es desenvolupa en 35 projectes concrets. D'aquests, alguns ja havien començat de la mà de col·laboracions amb altres universitats -com la de les Illes Balears- i també amb centres de recerca com el CSIC o l'IRTA a l'espera de rebre els diners.

La rectora ha declarat que no pensen aturar el projecte de Campus d'Excel·lència malgrat que el canvi de plans del govern central sí pot fer alentir el seu desplegament. Per contrarestar la pèrdua de l'1,7 MEUR, Geli s'ha fixat com a objectiu anar a buscar més ajudes a la Unió Europea. "En els tres darrers anys hem doblat el nombre de subvencions i aportacions que rebem de fons europeus", ha manifestat Geli que, malgrat no deixa de banda altres subvencions a nivell estatal o nacional, considera que és a Europa on hi ha més opcions.

La rectora ha explicat que aquest és un projecte a "mig-llarg termini" el qual es basa en teixir complicitats amb altres centres i fer que, progressivament, Girona esdevingui líder en termes de recerca en turisme i aigua en la zona Mediterrània. "Aquests diners ens venien molt bé per arrancar-ho però seguirem impulsant els 35 projectes buscant altres vies de finançament, la intenció és seguir treballant igualment", ha remarcat.

Geli ha lamentat que altra vegada les universitats vegin retallada la seva capacitat econòmica per impulsar projectes. "El paper de la universitat és fonamental en moment de crisi, és importantíssima per impulsar el teixit socioeconòmic i retallar per aquí és una llàstima perquè es perden possibilitats", ha reflexionat.

La facultat de Turisme, altra vegada posposada

Entre les inversions que s'havien previst amb l'1,7 MEUR, Geli ha recordat que també s'hi havia inclòs la construcció de la Facultat de Turisme. Aquest edifici hauria d'estar fet des del 2010 però l'arribada de la crisi i la frenada en els plans d'inversions de les universitats que ha aplicat el Govern han fet que encara no s'hagi començat. Per això, la universitat havia previst que part d'aquests diners poguessin anar a iniciar les obres. "Ara haurem de seguir esperant", ha lamentat Geli.

La rectora ha explicat que tenen el compromís del Govern d'asseure's a parlar del calendari d'obres passat l'estiu. "Ens diuen que és una de les prioritats que tenen en llista un cop hi hagi disponibilitat per tornar a invertir", ha manifestat.