La UdG perd els 1,7 milions d'euros que havia de rebre del Ministeri d'Educació

Autònoma, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili i Lleida, els altres centres afectats per la decisió del Govern de Madrid

El Ministeri d'Educació va fer públic el passat 21 d'octubre la resolució de la convocatòria dels campus d'excel·lència pel 2011. El govern espanyol havia aprovat crèdits per a la UAB, la UPF, la URV, la UdG i la UdL per valor de més de 15 MEUR. La Universitat Ramon Llull (URL) també hi estava inclosa en un principi, però va decidir al desembre renunciar al crèdit, ja que considerava que les condicions -amb un tipus d'interès del 5,66%- no li eren avantatjoses.

Aquests crèdits, però, no arribaran. El Ministeri ha paralitzat aquests diners en aquelles comunitats autònomes que no compleixin amb els objectius d'estabilitat pressupostària fixats pel Ministeri d'Economia. Cal tenir en compte que el govern espanyol aporta aquests recursos a les universitats en forma de crèdit, que ha de retornar el Govern de la Generalitat. El Ministeri assegura que només dues comunitats -Madrid i la Rioja- compleixen amb els requisits i que són les úniques que poden rebre aquests diners.

UdG perd 1,7 MEUR per al seu campus de turisme i aigua

La Universitat de Girona (UdG), per la seva banda, s'ha quedat sense el crèdit d'1,7 MEUR que el Ministeri d'Educació havia de concedir al projecte amb què vas ser distingida i nomenada Campus d'Excel·lència Inernacional (CEI) en la recerca de turisme sostenible i gestió de l'aigua. El projecte compta com a soci universitari amb la Universitat de les Illes Balears (UIB), que també havia de rebre de l'Estat un crèdit amb la mateixa xifra. Des de la UdG es defensa que aquest és un projecte "estratègic" que cal tirar endavant. El projecte també compta amb la participació del CSIC i l'Insitut Català de Recerca de l'Aigua.

A la UAB, retard en inversions i manteniment

La UAB és una de les dues universitats que es queda sense un dels crèdits més alts, de 5 MEUR, per al seu campus d'excel·lència. El vicerector de Projectes i Estratègia, Carles Jaime, ha explicat que aquest fet suposarà "un retard en algunes actuacions no estrictament del campus d'excel·lència", ja que aquests crèdits arriben a través de la Generalitat i s'adjudicava a través del pla d'inversions.

Per això, creu que la pèrdua d'aquest crèdit "provocarà un retard" en actuacions tant d'inversions com també de manteniment i reformes d'alguns edificis. "Hi podria haver reformes d'aules per adaptar-les a l'espai europeu que podrien quedar endarrerides fins que arribi els diners per fer-ho".

Sobre el futur del programa dels campus d'excel·lència, Jaime espera que es mantingui. "A les majoria d'universitats ens agradaria que el projecte continués pel que importa de potenció i de projecte tractor per impulsar projectes que permeten que les universitats millorin i incrementem la nostra presència i la nostra internacionalització", ha assegurat.

UPF, menys inversió per al Parc de Recerca de Ciències Humanes i Socials

Per la seva banda, la UPF deixa de rebre un crèdit de 3 MEUR. Aquesta universitat destina els diners que rep per al campus d'excel·lència a la construcció del Parc de Recerca de Ciències Humanes i Socials, ubicat al campus del Parc de la Ciutadella. Ara, sense el crèdit, caldrà plantejar un ritme diferent, més lent, a la seva construcció.

La URV es queda sense 5 milions d'euros

La Universitat Rovira i Virgili (URV) deixa de percebre de 5 milions d'euros pel seu Campus d'Excel·lència Internacional 'Catalunya Sud' (CEICS). Aquesta injecció econòmica hagués servit, bàsicament, per construir un Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació (CRAI) -antigament, biblioteques- al campus Bellisens, a Reus. Ara aquest projecte queda paralitzat fins que no es disposi del finançament necessari. El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha reconegut a l'ACN que queden molts projectes al calaix. "Es mantenen els objectius del programa, però supeditats a disponibilitat pressupostària", ha declarat.

La URV, amb 15.000 estudiants i cinc campus universitaris repartits pel territori -a Tarragona, Reus, Vila-seca i Tortosa-, va ser reconeguda a finals del 2010 com a Campus d'Excel·lència Internacional 'Catalunya Sud', dins la categoria regional. Aleshores la URV va rebre 3,4 milions d'euros, que es van sumar a 4 milions més del Ministeri de Ciència i Innovació, a part de 5,2 milions que havia obtingut en la convocatòria d'aquests reconeixements l'any 2009.

Així, fins ara ha rebut prop de 13 milions -amb els quals s'ha endegat la construcció del CRAI del campus Catalunya-, però es queda sense els 5 milions corresponents a la partida del 2011. El CEICS està valorat en un total de 65 milions, amb un pla estratègic de 24 accions concretes, com ara crear escoles de doctorat temàtiques -en l'àmbit de la química, l'arqueologia i la prehistòria-, així com fer més atractiu un entorn universitari mancat d'alguns serveis.

480.000 euros congelats a la UdL

La UdL, l'afectació és de 480.000 euros. El vicerector de Política Científica i Tecnològica de la universitat, Albert Sorribas, ha assenyalat que això no ''fulmina'' el projecte del campus d'excel·lència però si que genera una situació ''d'incertesa''. Així mateix, considera que davant d'aquesta mesura, la posició dels campus d'excel·lència ''no està clara'' amb el nou govern de l'estat espanyol.

Sorribas ha afegit que ''seria molt gros'' que el govern espanyol decidís fer marxa enrere en el camp dels projectes dels campus d'excel·lència ''perquè és una iniciativa que a altres països d'Europa es rep un finançament molt important''. El vicerector ha dit que la congelació del crèdit aturarà algunes de les iniciatives previstes per la UdL però ha assenyalat que el centre si que disposa d'alguns diners per no aturar el projecte. De totes maneres, ha remarcat que fins que l'apartat pressupostari no estigui definitivament concretat ''les accions seran una incògnita''.

Aquests diners estava previst destinar-los als programes de mobilitat d'estudiants, a l'escola de doctorat del Campus Iberus, la internacionalització del campus i accions d'adequació d'espais docents i remodelació d'algun edifici. Segons Sorribas, són coses que amb més o menys diners ''representen una aventura o altra''. La UdL està inclosa al Campus d'excel·lència internacional Iberus, integrat també per la Universitat de Saragossa, la de la Rioja i la Pública de Navarra. Tenien un crèdit autoritzat pel 2011 de 3 milions d'euros.