Salut es desmarca del tancament del Cul de la Lleona a Girona pel coronavirus

Vergés apunta que "encara no hem demanat restriccions en cap lloc públic"

El Departament de Salut s'ha desmarcat del tancament de l'accés a l'estàtua del Cul de la Lleona a Girona per evitar el risc de contagi del coronavirus. "De moment nosaltres encara no hem demanat restriccions en cap lloc públic.
Això ha de formar part d'un consens mèdic", ha assegurat la consellera Alba Vergés als micròfons de Rac1. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, havia informat ahir que s'havia precintat el monument –on és tradició que el turista o visitant hi faci un petó- "seguint indicacions del Departament de Salut". "Que jo tingui entès no hem demanat cap restricció encara de res. L'únic aspecte que vam informar són els consells de viatge a les zones de risc. Si no és imprescindible, recomanem no anar-hi", ha recordat Vergés.
 
En paral·lel, la consellera de Salut s'ha mostrat convençuda que el coronavirus no acabarà desbordant els hospitals catalans. "No hi ha por a un col·lapse del sistema sanitari. En termes generals, no pel coronavirus, intentem que les persones estiguin al lloc més adequat al problema de salut que tenen", ha assenyalat Vergés, que ha insistit que el sistema sanitari està "perfectament preparat" per afrontar el brot de Covid-19 i ha justificat que a partir d'ara els casos lleus s'aïllin a casa sense ocupar llits hospitalaris.

"El primer que ha de fer qualsevol persona amb símptomes i que hagi viatjat a zones de risc és trucar al 061. Miraran si és un cas que s'ha d'investigar, si s'ha de fer la prova, però cal recordar que no caldrà que es traslladi a l'hospital: se li farà a casa", ha insistit la titular de Salut, que tampoc és partidària de prohibir les grans concentracions de gent ni les encaixades de mans, com han decretat aquest cap de setmana alguns governs com els de Suïssa o França. "Si cal fer un pas més, el farem. Però de moment estem molt tranquils amb la situació actual, que és l'esperada, no ens ha sobtat", ha reiterat Vergés.

"Amb la informació que tenim ara, els partits dels diferents esports es poden desenvolupar amb tota normalitat", ha conclòs la consellera de Salut.

L'Ajuntament manté el precinte

L'Ajuntament de Girona ha sortit al pas de les declaracions de la consellera i ha argumentat que la decisió de precintar preventivament l'accés a l'estàtua del Cul de la Lleona es va prendre seguint les recomanacions del Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SVEC), amb qui estan en permanent contacte al ser l'organisme responsable del seguiment del cas de coronavirus que es va fer públic ahir a la ciutat.
 
Amb tot l'Ajuntament va consultar a l'SVEC si s'havia de mantenir obert l'espai del Cul de la Lleona, atenent la tradició que hi atreu turistes. L'SVEC els va advertir que suposava un clar risc de focus de contagi i, per tant, va aconsellar-ne el tancament provisional.
 
Finalment aquest matí l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la consellera de Salut han mantingut una conversa per actualitzar la informació sobre el coronavirus a la ciutat, i han aclarit el procediment a través del qual es va prendre la decisió sobre el Cul de la Lleona. L'accés a l'estàtua es mantindrà precintat amb caràcter preventiu.