La neu deixa pas al gel i obliga les brigades a escampar sal als carrers dels pobles gironins

Llagostera té sis carreteres afectades i el pendent costerut del municipi fa que sigui un dels més afectats pel glaç

La nevada que va caure amb força en alguns punts de les comarques gironines, combinada amb l'onada de fred siberià, ha deixat nombroses capes de glaç als carrers de municipis de comarques com el Gironès o el Baix Empordà. Tot i que, en general, la situació a les principals carreteres està normalitzada (el gel s'acumula als vorals), aquesta situació no és la que es viu a l'interior dels nuclis.

Aquí, l'ensorrament de les temperatures -la tònica és no arribar als zero graus- ha fet que transeünts i conductors hagin d'extremar les precaucions. I és que, en alguns casos, el glaç que cobreix les voreres i la calçada és nombrós, i això ha obligat les brigades i els voluntaris a escampar sal per evitar accidents.

Entre d'altres, a Calonge (Baix Empordà), en algunes zones -com el carrer que porta a les escoles- hi ha cartells on es pot llegir 'Ferm amb gel', alertant del perill. Aquest matí, les brigades anaven pentinant els carrers i escampant sal amb l'ajuda de galledes.

L'alcalde, Jordi Soler, ha explicat que la presència de plaques de gel, a més, fa que calgui extremar les precaucions "sobretot en carreteres secundàries", com la que uneix el poble amb Palamós, la que va cap a Romanyà o els accessos a indrets i urbanitzacions com Mas Pallí, la part alta de Cabanyes o el Río d'Oro.

Un dels municipis més afectats pel glaç que s'ha anat formant de matinada és Llagostera (Gironès). Aquí, el pendent costerut del nucli fa que hi hagi veritables pistes de gel, com en el cas del carrer Girona. Aquest matí, hi havia cotxes patinant i, fins i tot, un d'ells ha aparegut amb un far trencat arran d'una topada.

En Fermí Rodríguez, un fuster autònom, ha hagut de prémer l'accelerador diverses vegades perquè la seva furgoneta pogués pujar el pendent. "Per la carretera es passa bé, però els problemes vénen a dins dels pobles; més que res, perquè si se te'n va el vehicle i en ratlles algun altre, potser tindràs problemes", ha explicat.

Sal des de les sis del matí

A Llagostera, una desena de persones (entre operaris i voluntaris) han començat a escampar sal als carrers des de les sis del matí. Als magatzems municipals n'hi ha tres tones, però si en necessiten més l'alcalde, Fermí Santamaria, ha dit que en demanaran a la concessionària Cedinsa, que fa el manteniment de carreteres.

"Aquesta matinada hem deixat que nevés, perquè sabíem que tampoc faríem res si començàvem a escampar sal aleshores; però des de les sis del matí, el dispositiu ja s'ha activat", ha concretat Santamaria. I ha afegit: "El que hem fet ha estat donar prioritat per damunt de tot als accessos a col·legis, i després ens hem anat centrant en la resta de carrers".

Entre els punts més conflictius, hi havia la zona propera a l'ajuntament i el carrer Girona. També es tira sal als accessos d'urbanitzacions, com ara la de Fontbona. "Comptem amb deu persones, entre brigada i voluntaris, i quatre tractors per ajudar a escampar la sal", ha indicat l'alcalde. Santamaria també ha afegit que, durant el dia, s'aniran fent diverses passades -sobretot al nucli antic- perquè la previsió és que les temperatures es mantinguin per sota dels zero graus.

"Després de netejar l'accés a les escoles, els problemes se centren ara al nucli antic, perquè en tenim molts que fan pendent i estem a tres graus sota zero i glaça", ha concretat el sergent Joan Linde, de la Policia Municipal. A més, els agents també han rebut des de primera hora del matí diverses trucades de ciutadans demanant informació. "Sobretot, demanant-nos si podien portar els nens a la guarderia o al col·legi", ha concretat Linde. A Llagostera, avui, els centres educatius estan oberts, tot i que no hi ha transport escolar interurbà, com a la resta de la comarca.

Sis carreteres afectades

A més del glaç que hi ha a l'interior del poble, Llagostera també té cinc carreteres afectades, tot i que la majoria són secundàries. Es tracta de la GIV-6744 entre el poble i San Llorenç, la GIV-6821 entre Sant Llorenç i Sant Grau i la GIP-6821 entre Sant Grau i Salionç -aquesta en terme municipal de Tossa de Mar (Selva)-, que estan totalment tallades al trànsit.

A més, també hi ha neu o gel a la calçada de la GIV-6612 entre Llagostera i Calonge, a la GI-674 entre Aigües Bones i el poble, i la GIV-6612 que connecta amb Romanyà de la Selva. D'altra banda, a la comarca del Baix Empordà també cal circular amb precaució per la GI-662 a Santa Cristina d'Aro i per la GI-653 entre Regencós i Begur.