Justícia té la intenció que la nova presó del Puig de les Basses estigui en funcionament enguany

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, assegura que el Departament està programant "sobre paper" l'obertura per aquest any

Les primeres gestions per aixecar la nova presó unificada de les comarques gironines que acollirà els presos dels centres de Girona i Figueres es van iniciar el 2006 amb les expropiacions. El centre, que ha costat 108,9 MEUR, està pendent d'inaugurar-se des del primer semestre del 2011. El sindicat de CCOO ha denunciat reiteradament que la presó està acabada des de fa un any i que el centre tancat costa 1 MEUR al mes.

Quan es va començar a construir, el 2008, estava previst que s'obrís a finals del 2010 però posteriorment el termini es va ajornar fins al 2011 i llavors fins al 2012. El centre compta de 61.642 metres quadrats, 17 mòduls on residiran els reclusos i té una capacitat per a 750 interns oferint 431 llocs de treball entre tècnics penitenciaris, personal sanitari, de rehabilitació, oficines i serveis auxiliars.

Programant l'obertura

La consellera de Justícia, en una entrevista a Catalunya Informació, ha afirmat que la presó està enllestida des del novembre del 2011 i ha assegurat que el seu Departament està "programant l'obertura sobre el paper" i calculant els costos per poder-la obrir durant aquest any. Bozal ha comentat que l'equipament "no té l'enllaç amb l'autopista" tal i com demanava l'alcalde de Figueres, Santi Vila. "Més que imprescindible, entenc que els accessos siguin necessaris per no creuar la ciutat per l'entrada i sortida de personal i interns", ha explicat Bozal. La consellera ha explicat que la presó encara no té els enllaços perquè l'anterior Ministeri de Foment "no va donar l'ordre de realitzar-los".

La consellera ha subratllat que "obrir la presó no és com obrir una porta" i ha remarcat que s'han de valorar "molt bé els costos del trasllat de dues presons al Puig de les Basses" perquè el trasllat no es quedi a mitges per manca de diners. La consellera ha fet aquestes declaracions durant una entrevista a Catalunya Informació.