Justícia diu que la nova presó de Figueres obrirà malgrat s'ha declarat nul el seu pla especial

La consellera manté que el centre penitenciari del Puig de les Basses s'obrirà durant el primer semestre del 2012

Les primeres gestions per aixecar la nova presó unificada de les comarques gironines -acollirà els presos dels centres de Girona i Figueres- es van iniciar el 2006 amb les expropiacions. Està previst que sis anys més tard, durant el primer semestre del 2012, la presó comenci a funcionar. Aquest és el compromís de la consellera de Justícia, Pilar Fernàndez Bozal, que ha dit que no obriran el centre sense que estiguin acabats tots els equipaments i que, per això, la data que donen és més tardana al calendari que preveia l'anterior conselleria, amb Montserrat Tura al capdavant.

Actualment ja estan acabades la cuina i la bugaderia i Fernàndez Bozal ha explicat que al novembre està previst que l'Institut Català de la Salut provingui el centre de tot el material d'infermeria necessari. Segons el calendari que ha detallat la consellera, a principis d'any començaria el trasllat que seria progressiu i començaria primer pels treballadors per, finalment, traslladar els interns.

La presó està formada per 17 mòduls i pot acollir un màxim de 1.000 presos. Per primera vegada a la demarcació, el centre comptarà amb un mòdul per a dones i un per a joves, ambdós amb una capacitat de 64 places. Això permetrà, segons ha dit Fernàndez Bozal, aproximar els reclusos a les seves famílies ja que, fins ara, les dones havien d'anar a altres presons del territori català.

A més, Justícia calcula que el fet d'obrir la presó del Puig de les Basses permetrà que uns 400 interns gironins que es troben repartits en centres d'arreu del país es puguin traslladar a Figueres per estar més a prop de casa.

No hi haurà més retards

Les obres de la presó han durat més del què estava previst inicialment i, fins i tot, van estar parades uns mesos l'estiu del 2009 perquè les empreses subcontractades no cobraven. Fa uns dies, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer pública una sentència que declarava nul el pla especial urbanístic de la nova presó i, per tant, no permetia que es concedís la llicència d'activitats fins que es corregissin "uns defectes de forma i procediment". Davant aquesta situació, Justícia podia presentar recurs o bé es podia refer de nou el pla especial, aprovat anteriorment per la Comissió d'Urbanisme.

La consellera ha explicat que el departament ha actuat amb previsió i, preveient que la sentència els podia perjudicar, ja es va modificar el pla especial per resoldre "amb caràcter previ una hipotètica nul·litat". Malgrat tot, Fernàndez Bozal ha explicat que presentaran un recurs que, segons els han indicat els serveis jurídic de la Generalitat, poden guanyar. "Aquesta sentència no ha de comportar cap problema per posar en marxa el centre", ha manifestat la consellera.

Pendents de Foment per resoldre els accessos

La nova presó ha costat més de 108 MEUR, està preparada per a rebre fins a un miler de presos i ocupa una superfície de 300.000 metres quadrats. La seva ubicació, al costat de l'AP7, fa que tothom que hi vulgui accedir hagi de creuar la ciutat perquè l'enllaç de l'autopista més pròxim, el de Figueres Nord, està inacabat i només permet accedir a la via en sentit La Jonquera.

El passat mes de novembre, l'anterior executiu es va comprometre a aconseguir l'autorització del Ministeri de Foment per poder completar aquest enllaç aprofitant les obres que Abertis està fent per ampliar a tres carrils l'autopista. La consellera ha explicat que mantenen els compromisos però que, malgrat que hi ha projecte i que l'empresa està disposada a fer les obres, no els ha arribat l'autorització ministerial. "Ens falta només l'OK del ministre Blanco", ha manifestat.

Per la seva banda, l'alcalde, Santi Vila, ha advertit que si no es resolen els problemes d'accessos abans de posar en marxa la nova presó "Figueres i tota la comarca quedaria literalment col·lapsada".

Un cop es posi en funcionament el centre penitenciari del Puig de les Basses, l'Ajuntament de Figueres es posarà a treballar amb el Departament d'Ensenyament per reconvertir el centre en una nova escola. L'alcalde ha previst que durant el 2012 es puguin fer els projectes de remodelació i adaptació i que el 2013 es licitin les obres.

D'altra banda, Bozal ha confirmat que l'actual presó de Girona, un cop quedi buida d'interns, s'usarà com a centre en règim obert.