La nova llei d'espectacles atorga un paper actiu als Ajuntaments per a la regulació d'activitats

El secretaria general d'Interior, Joan Boada, ha qualificat la nova normativa de ser "generalista" i que posa fi a la "llei de policies"

Aquestes jornades pretenen donar una explicació àmplia de la llei al territori, que té una 'afectació molt important als municipis, que són els primers que reben la demanda d'obertura de les instal·lacions d'oci', explicava Boada. En aquest sentit, la llei atorga un paper actiu a tots aquells ajuntaments que lliurement vulguin assumir les competències pel que fa a les inspeccions, les llicències o les sancions d'espectacles, a través dels plens municipals mentre que els veïns també podran participar en comissions.

Del que es tracta, segons Boada, és d'arribar al 'difícil equilibri' entre l'oci dels ciutadans, la seguretat i el descans dels veïns. La nova llei pretén acabar amb la imatge de 'llei de policies' que hi havia fins ara amb la normativa dels anys noranta, fomentar les activitats d'oci i ordenar-les. 'Hem volgut fer una llei molt generalista' que anirà acompanyat d'un reglament que concretarà tots els aspectes i que, davant l'evolució del sector i la societat, sigui molt més fàcil la seva modificació. Si ve la llei ja va entrar en vigor el 3 d'agost passat, el reglament de desplegament encara s'està elaborant.

Entre les novetats que introdueix, destaca la participació i col·laboració entre ajuntaments i Generalitat per comissió, la incorporació de les competències als ajuntaments, el foment de les activitats en viu o el control i regulació dels 'after hours', així com el control de les festes il·legals, entre d'altres aspectes. Aquestes últimes podran evitar-se amb l'actuació preventiva de Mossos.

El secretari general d'Interior, acompanyat de la directora del Joc i d'Espectacles, Mercè Claramunt, va obrir ahir al matí el cicle de sessions informatives sobre la nova llei que es farà al territori, que va tenir lloc a la sala d'actes de la Policia Municipal de Girona. També hi van assistir la regidora delegada de Seguretat, Maria Àngels Freixenet, i el director dels serveis territorials del DIRIP a Girona, Marc Vida.