'Quan vaig veure el nadó entre les mantes i el vaig tocar, estava molt fred i tenia els ulls tancats'

La Generalitat troba una família d'acollida d'urgència per a la criatura abandonada a Sant Pere Pescador

Faltava poc per a les set del vespre quan el 112 va rebre una trucada anònima, feta des d'una cabina de telèfons que hi ha al final del carrer Estació de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). A l'altre costat de la línia, una veu de dona va dir a l'operadora que hi havia un nadó abandonat al costat d'uns contenidors de Sant Pere Pescador.

Immediatament, els Mossos d'Esquadra van muntar un dispositiu de recerca amb diverses patrulles, que es van repartir per diferents zones del poble. Amb la dotació que es va apropar fins a la zona on es fa el mercat setmanal -situada a l'entrada del poble- hi havia la sergent Núria Benito. Ella va ser qui va localitzar el nadó.

"Vam veure una caixa de cartró enganxada a un dels contenidors només baixar del cotxe patrulla; jo la vaig enfocar amb la llanterna i vaig veure una carona", ha relatat. El nen estava embolcallat amb dues mantes i portava una caçadora. "Quan el vaig tocar estava molt fred i tenia els ulls tancats; el vaig agafar i el vaig portar dins el cotxe patrulla, amb la calefacció, per veure si li pujava la temperatura", ha afegit Benito.

"Semblava que tingués símptomes d'hipotèrmia i debilitat; en el moment en què li vaig tocar la carona i les manetes, no sabia si respirava", ha afegit la sergent dels Mossos d'Esquadra. Aleshores, a aquella hora, en aquesta part de l'Alt Empordà hi havia uns 5ºC de temperatura.

Immediatament, va arribar una ambulància del SEM al lloc i els efectius dels mossos hi van portar el nadó. "Només de pujar-lo, ja vam veure com obria els ulls", ha dit la sergent dels Mossos d'Esquadra.

El cordó umbilical, lligat amb un fil de sabata

L'ambulància va portar el nen fins a l'Hospital de Figueres, on encara està ingressat. El nen, d'uns deu dies, és de raça blanca i té els cabells rossos. Pesa uns dos quilos i es troba en bon estat, però té una petita infecció a la zona del cordó umbilical.

"Portava el cordó umbilical lligat amb un fil de sabata, cosa que ens va fer pensar que no havia nascut en cap hospital, perquè els metges hi posen una pinça, i no és lògic que es tregui", ha dit Núria Benito. Des del centre hospitalari ja s'ha posat nom al nadó: la criatura es diu Jan.

Els Mossos d'Esquadra d'investigació investiguen ara qui poden ser els pares del nadó. Per això, analitzaran també tant la capsa de cartró, com les mantes i la caçadora que portava. "La investigació mirarà de saber quines dones de la zona podrien estar embarassades, però com que la criatura sembla ser que no va néixer en cap hospital, pot ser que els pares ho portessin d'amagat i l'entorn no se'n vagi adonar", ha precisat Benito.

De moment, en Jan ja té família

De moment, però, quan rebi l'alta de l'Hospital de Figueres en Jan ja tindrà família. I és que la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) ja ha trobat una família d'acollida d'urgència que està disposada a fer-se'n càrrec.

"Es van posar en marxa els protocols d'actuació necessaris i nosaltres ja tenim a punt una família acollidora per quan se li doni l'alta", ha precisat el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries. De moment, doncs, en Jan tindrà una llar on viure. Després, es pot obrir un procés d'adopció o -com ha precisat Cleries- si es localitzen els pares, "potser algú del seu entorn se'n pot fer càrrec".

El conseller, però, ha demanat a aquells que es puguin trobar en una situació semblant que vagin a un hospital. "L'abandonament no respecta de cap manera els drets de l'infant, i deixar un nadó al costat d'uns contenidors és una situació deplorable", ha precisat el titular de Benestar i Família. I ha conclòs: "Allò important és que el nen s'ha salvat, està bé i en els propers dies podrà anar amb una família".

Un cas semblant, el 2008

En Jan no és l'únic nadó a qui s'ha abandonat a Sant Pere Pescador en els darrers anys. A finals de setembre del 2008, una dona de fer feines va trobar una altra criatura abandonada al replà d'un bloc de pisos en construcció, situat al carrer Provença del municipi empordanès.

La dona, que havia anat a netejar l'escala, va sentir plors i, quan va mirar al replà de la porteria, va veure el nadó. En aquest cas, la criatura -una nena de raça caucàsica de poc menys de quinze dies- també estava dins una capsa, embolicada amb una mena de barnús.

La criatura presentava símptomes de desnutrició, propis d'haver estat més d'un dia desatesa. La nena va ingressar a l'Hospital de Figueres i, a principis d'octubre, es va trobar una família que la va adoptar.